planning

Zelf trap ik ook nog wel eens in de val. Ik laat me afleiden door alle dingen die voor mijn gevoel perse nu eerst moeten. Ik moet eerst die mail beantwoorden. Ik moet eerst bellen. Ik moet eerst nog naar die tekst kijken want ik had commentaar beloofd. En die andere mailtjes moeten dan ook gelijk maar, en alles wat daaruit voortvloeit. Ik moet eerst… Ik moet die dingen doen, want ze zijn urgent, als ik ze niet doe, loopt alles – althans zo voelt het – mis of staan er mensen aan m’n bureau of krijg ik nog heel veel meer mails.

 

doe wat belangrijk is, niet wat urgent is; althans, stel dat uit. Dat komt je proefschrift ten goede

 

 

En dan ben ik erin getrapt. In die valkuil. Want als ik op een dag start met de urgente zaken, dan is voor ik het weet zomaar een hele dag voorbij. Een dag waarvan ik me had voorgenomen om allerlei zaken te doen die ik toch echt belangrijk vond om te gaan en die al een hele tijd op m’n to-do-lijstje stonden…

Het lastige is, is dat bij  urgente zaken vaak anderen zijn betrokken, waardoor je het gevoel hebt dat je het toch echt moet doen. En die belangrijke zaken, tsja, die zijn weliswaar belangrijk voor jou, maar niet per definitie voor anderen. En dus gaan die zaken voor anderen voor. En het dubbele: het geeft toch ook wel een goed gevoel dat anderen graag iets van je willen, dat maakt je belangrijk…

Wat is nu een manier om te zorgen dat je wél toekomt aan de zaken die voor jou belangrijk zijn en dat niet al je tijd op gaat aan de urgente dingen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: start de dag met de belangrijke dingen. En bewaar de urgente dingen tot wat later. Het punt is namelijk dat die urgente dingen toch wel af komen. Bovendien lossen sommige problemen zichzelf op als je ze even laat voor wat ze zijn.

Maak dus belangrijke zaken ook echt het belangrijkst, start er je dag mee, laat datgene waar het je eigenlijk om gaat niet ondersneeuwen door urgente zaken. Wat urgent is blijft dat ook, en kan dan aan het eind van de dag gedaan worden. En vergeet niet: sommige problemen zichzelf op als je ze even laat voor wat ze zijn. Doe dus wat voor jou belangrijk is! Dat komt je onderzoek en je proefschrift absoluut ten goede!

start je dag met belangrijke zaken, laat urgente dingen nog even liggen, dat komt je proefschrift zeker ten goede!

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie