jijzelf

Ben jij ook zo iemand die zich vaak afvraagt: maar wat nou als… ? En dan volgt er iets als: mijn experiment mislukt , mijn begeleider niet tevreden is, ik niet de juiste literatuur kan vinden, als het niet goed gaat komen met m’n promotie, als ik het niet kan. Je kunt het rijtje vast en zeker aanvullen met je eigen voorbeelden.

En de meeste promovendi zijn er heel erg goed in, in deze ‘maar wat nou als’-gedachten. Ze maken dat je je zorgen maakt en kosten heel veel energie. Die ervaring heb je waarschijnlijk. En als je heel veel van dit soort gedachten hebt, is de kans groot dat je je heel druk maakt, misschien zelfs zo druk dat je je ongelukkig voelt, niet meer goed kan werken, geen plezier meer hebt in wat je doet. Want ja, wat nou als… ?!?

Maar er is een simpele manier om die gedachtepatronen te veranderen. Ze noemen het ook wel ‘in het moment leven’, maar voor veel mensen klinkt dat behoorlijk zweverig en vaag. Niets is minder waar!

Wat kun je doen om in plaats van jezelf ongelukkig te maken met ‘wat nou als’-gedachten en meer bezig te zijn met wat er nu echt aan de hand is? Gebruik ‘op dit moment’-gedachten.

Wat zijn dat? Dat kan er ongeveer zo uit zien.

Op dit moment zit ik achter m’n bureau en kijk ik naar het computerscherm.

Op dit moment hoor ik het verkeer buiten voorbij komen.

Op dit moment voel ik de warmte van de zon op m’n armen.

Op dit moment zit ik op de fiets en voel ik de wind door m’n haren.

Je beschrijft dus simpelweg wat je op dit moment waarneemt. Dat helpt je om wat meer in de realiteit te blijven, en niet te verdwijnen in het verleden (wat als ik dit nou anders had gedaan?) of te verdwalen in de toekomst (maar wat als ze het dan de volgende keer nog steeds niet goed vinden?).

Zoals elke nieuwe gewoonte vraagt ook dit om een beetje oefening, maar je zult merken dat ‘op dit moment’-gedachten je enorm gaan helpen om je rustiger en kalmer te voelen.

Laat je me weten hoe het voor jou is?

 

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.    

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie