planning

Doe jij dat ook? Dat je iets moet gaan doen. Maar dat het maar niet gebeurt, dat je er over gaat denken, en dat het daar heel erg gecompliceerd en ingewikkeld van wordt. Waardoor het nog heel veel minder waarschijnlijk wordt dat je het gaat doen. Waardoor je er meer over na gaat denken, en het daardoor alleen maar nog weer ingewikkelder wordt… Je gedachten over hoe ingewikkeld iets is kunnen je behoorlijk in de weg zitten.

Maak het simpel

Wat te doen? Drie tips die je kunnen helpen.

  • Bedenk wat de eerste stap is die je wél kunt zetten. Moet je spullen bij elkaar zoeken om te kunnen starten? Doe dat. Zoek alles bij elkaar. Bedenk vervolgens wat dán de volgende stap is. Lezen? Ga lezen. Bellen? Ga bellen. Schrijven? Ga schrijven. Praten met iemand om helderheid te krijgen? Ga praten. Probeer niet al het hele proces te overzien. Je weet waar je naar toe wilt – of althans ongeveer – en dat is meer dan ruim voldoende. Probeer niet alle stappen die je moet zetten te weten, dat is nergens voor nodig. Bedenk wat de volgende stap is. En zet gewoon die volgende stap. Wat dan weer de volgende stap is, wordt vanzelf wel duidelijk.
  • Probeer niet in je hoofd helderheid te creëren. Je hoofd is er namelijk in getraind om te denken, complicaties te vinden, beren op de weg te zien. Soms hartstikke handig, maar niet in alle situaties. Ga gewoon aan de slag. Doe wat je wel weet. En er is heel veel wat je wél weet. Focus daarop. De helderheid zal komen als je stappen blijft zetten.
  • Neem je gedachten niet zo serieus. Alles wat je bedenkt, is alleen maar wat er toevallig in je hoofd gebeurt. Neem een willekeurige situatie. Je ziet een leeg kopje staan. Wat denk je? Je zou kunnen denken:  ‘Ik heb dorst.’ Of ‘Waarom heeft Willem z’n kopje niet weggezet?’ of ‘Van wie is dat kopje?’ of ‘Mooi kopje’.  En zo kun je nog minimaal 1000 andere gedachten bedenken. En als je iemand anders vraagt te zeggen wat diegene denkt, dan krijg je er nog eens 100 opties bij.

Al die gedachten, al die opties, ze zijn allemaal even waar, of allemaal even niet waar. Het gekke is dat we de gedachte die in ons opkomt, onmiddellijk serieus nemen. Maar waarom zou je met die gedachte aan de haal moeten gaan? Er zijn nog heel veel meer gedachten mogelijk, die jij toevallig niet bedacht hebt.

Neem die gedachten – die je vooral vertellen hoe gecompliceerd alles is – niet zo serieus. Je hebt gewoon toevallig nog niet de gedachte gehad die je vertelde dat het simpel was. Ga gewoon starten. Dat zal je gedachten veranderen.

Simpel!

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.    

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie