Plannen is een van de grootste obstakels voor promovendi. Dat is goed te begrijpen, want het valt niet mee om een project van 4 jaar te plannen waarin veel ‘onbekenden’ zitten. Je moet allerlei dingen doen die je nog nooit eerder gedaan hebt, dus hoe kun je dat plannen? Ik gaf daar in eerdere blogs al eens tips voor.

Nu kun je heel erg goed zijn in de meest fantastische planningen maken, maar als je je niet aan je planning houdt, dan heb je niet zo heel veel aan zo’n plan. Vaak is er dan toch iets anders aan de hand. En dat heeft te maken met hoe je je tijd besteedt.

phd comics, hoe besteed je jouw tijd?

Ik zal je iets geks verklappen: de meeste mensen weten eigenlijk helemaal niet goed hoe ze hun tijd besteden. En kunnen dus plannen wat ze willen, maar hun tijd gaat aan andere dingen op. Raar? Denk jij dat jij precies weet waar je tijd aan op gaat? Dan wil ik je uitdagen om eens een week lang tijd te schrijven, en dus bij te houden waar je je tijd aan besteedt. Hoe lang ben je bezig met mail, met overleg, met schrijven, hoeveel tijd ben je in het lab?

Hoe dat te doen?

1 Hou eens een week bij waar je tijd in gaat zitten. Hier vind je daar een handige tool voor. (Met als extraatje nog een paar handige tips).

2 Als je dat tijdschrijven een week doet en een kritisch kijkt naar waar je tijd daadwerkelijk in is gaan zitten, kan ik je beloven dat je voor jezelf heel gemakkelijk een aantal zaken kunt aanwijzen die maken dat je minder productief bent dan je zou willen.

3 Pak er eentje uit, en probeer daar verandering in aan te brengen.

4 Als je dat een keer per maand doet – weekje tijd bijhouden, zien waar voor jou een verbeterpunt zit, rest van de maand met dat verbeterpunt aan de slag – zul je eens zien wat dat voor verschil gaat maken in je productiviteit.

En hoe productiever, hoe meer ruimte voor vrije tijd. Heerlijk toch?

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie