schrijven

De weg naar een publicatie kan soms heel frustrerend zijn: veel afwijzingen, je ‘moet’ publiceren in tijdschriften met een hoge impactfactor. Dat dat simpelweg niet altijd lukt, is logisch. Daarom een aantal punten die je helpen nadenken bij het kiezen van een journal om in te publiceren. Het is altijd goed om voor jezelf te weten waarom je waar zou willen publiceren en wat alternatieven zijn.

denk na over het tijdschrift voor je publiceert

  1. Zijn er specifieke tijdschriften waar je graag in zou publiceren? Welke criteria gebruik je om deze tijdschriften te selecteren?
  2. Hoe bepaal je welk tijdschrift prioriteit heeft als je verschillende tijdschriften in gedachten hebt om in te publiceren, en hoe relateer je dat aan het specifieke artikel dat je aan het schrijven bent?
  3. Hoe belangrijk is het op dit moment in je loopbaan dat je publiceert in wat in jouw discipline gezien wordt als een ‘high status journal’?
  4. Heb je al eens gekeken in referentielijsten van artikelen en tijdschriften die je regelmatig leest om te zien in welke tijdschriften die artikelen worden gepubliceerd die van belang zijn voor jouw discipline?
  5. Heb je al bij collega’s/begeleiders nagevraagd wat in hun ogen geschikte en interessante tijdschriften zijn?
  6. Rangschik de tijdschriften die je op het oog hebt op zo’n manier dat helder wordt hoe dicht jouw onderwerp aanligt tegen de focus van het tijdschrift, dat geeft alternatieven als je artikel niet wordt geaccepteerd.
  7. Zorg dat je helder krijgt wat de status van het tijdschrift is dat je gekozen hebt door te kijken wat de eventuele impactfactor is of door te zien in welke indexen het is opgenomen. Bespreek met je begeleider of die impactfactor van belang is, en als dat niet het geval is, wat zijn dan belangrijke criteria?
  8. Vraag eens aan collega’s of ze in ‘open access journals’ hebben gepubliceerd en wat hun ervaringen daarmee waren. En is helder hoe die tijdschriften binnen jouw instituut gewaardeerd worden?

publiceer met verstand

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.    

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie