motivatie/inspiratie

Heb jij het idee dat het nooit genoeg is wat je doet? Dat je toch eigenlijk al meer publicaties had moeten hebben? Dat je verder zou moeten zijn in je onderzoek? Dat je zelf eigenlijk gewoon niet goed genoeg bent?

Het zijn gevoelens waar veel promovendi mee rondlopen. Presteren lijkt het belangrijkste wat er is.

Maar is dat ook zo?

Een van de dingen die ik soms adviseer als ik 1-op-1 met promovendi werk in het ‘Meters Maken’-traject, is om elke avond 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dat klinkt misschien gek, maar het is een oefening die je kan helpen om positiever, blijer en tevredener te worden. En dat gevoel dat je niet genoeg bent of genoeg doet in een ander perspectief te zien.

Onlangs ontving ik een mail van Marjolein die een boek gevonden had dat precies over dat principe ging: het dankboek, dagboek voor een tevredener leven, geschreven door Ernst-Jan Pfauth.

 

Hoe dankbaarheid je kan helpen je beter te voelen.

 

In dat dankboek vertelt hij over 4 strategieën die hij in studies gevonden heeft en die je kunnen helpen aan nét wat meer dagelijkse voldoening. Of misschien zelfs heel veel meer dagelijkse voldoening.

De vier strategieën

De eerste is om je werk, hobby’s en projecten te zien als oefenen. Kijk niet alleen maar naar de resultaten, maar zie wat je doet als oefenen. Daar worden we gelukkig van, en oefenen helpt ook nog eens om je doel daadwerkelijk te bereiken.

Maak ruimte voor rust en flow in je leven is de tweede strategie die hij benoemt. Hij noemt dat een opperste concentratie. Ik noem het hyperfocus of diep werken.

De derde strategie die Pfauth noemt is het leren om je te richten op anderen. Door je om anderen te bekommeren en te investeren in anderen krijg je meer voldoening.

En als vierde strategie noemt hij het actief oefenen in dankbaar zijn. Hij baseert zich op een onderzoek van Brené Brown – ze kwam al eens voorbij in een blog over moed – waaruit blijkt dat iedereen die actief bezig is met dankbaarheid zichzelf gelukkig noemen. Veel andere studies bevestigen dat.

Misschien ook een idee voor jou, dat dankboek. Of een schrift naast je bed, en elke avond simpelweg 3 dingen opschrijven waar je die dag dankbaar voor bent. Ik kan je beloven dat als je er mee aan de slag gaat je leven er anders uit gaan zien!

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.   

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie