Voor heel veel promovendi is het lastig om overzicht te houden over alle teksten die ze schrijven voor hun proefschrift of artikel. Je hebt veel verschillende versies, becommentarieerde versies, tussenversies, kladversies, documenten met alleen losse opmerkingen, samenvattingen van artikelen, documenten met referenties… Kortom: voldoende om alleen daarvan al in de stress te raken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Gelukkig is er een oplossing, een soort supertekstverwerkingsprogramma dat die problemen oplost. Het is een programma dat ik al een tijdje aanbeveel aan deelnemers van de proefschriftschrijfdriedaagse. Het heet Scrivener.

Niet zo lang geleden kreeg ik van twee ouddeelnemers aan de driedaagse twee enthousiaste berichten. Eentje via Facebook, en ik kreeg onderstaande tweet:

Heb weer overzicht over teksten proefschrift door Scrivener. Handige tool voor lange teksten! ‪@ltrprmvrn dank voor tip.

Reden genoeg om ook hier de informatie over Scrivener te geven, en hoop ik dat je er straks net zo enthousiast over bent. Het is – volgens mij – een prachtig programma voor weinig (zo’n $45,-).

Wat is Scrivener?

Kort gezegd: Scrivener is een ontzettend handig tekstverwerkingsprogramma. Het geeft heel veel extra mogelijkheden ten opzicht van bijvoorbeeld Word.

Het is er in een Windows versie: Buy Scrivener for Windows (Education Licence)

En in een versie voor de Mac: Buy Scrivener 2 for Mac OS X (Regular Licence)

Beide versies bieden dezelfde mogelijkheden. En dat zijn er een heleboel. De gemakkelijkste manier is om je simpelweg een filmpje te laten zien met de mogelijkheden. Je zult er wel eventjes voor moeten gaan zitten, want dit filmpje duurt 35 minuten. Maar ik kan je verzekeren dat het de moeite waard is. Wil je een korter fimpje, dan volstaat het om simpelweg Scrivener in te toetsen op YouTube, en er komt een heleboel tevoorschijn.

(of klik hier voor het filmpje)
En wat ook nog goed is om te weten, Scrivener is ook prima te combineren met bijvoorbeeld Endnote. En dankzij YouTube is daar ook een filmpje over:

(of klik hier voor het filmpje)

Ze hebben een handige aanbieding: je kunt Scrivener 30 dagen gratis uitproberen. En daarmee bedoelen ze daadwerkelijk 30 dagen. Dus als je Scrivener 1 dag gebruikt en dan een maand niet, heb je nog steeds 29 dagen te gaan.

Goh. Het lijkt wel een reclamepraatje 😉

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie