begeleiderHet is belangrijk om goed om te gaan met je begeleider voor de beste resultaten.

Goede gesprekken

Het is ontzettend belangrijk dat je leert goede gesprekken te voeren met je begeleider, je promotor; dat je enerzijds leert om tegelijkertijd ferm en redelijk te zijn en anderzijds leert om niet met een proefschrift bezig te zijn dat niet meer voelt als jouw proefschrift. Terwijl je aan de andere kant uiteraard de input nodig hebt, zorgvuldig moet kijken wat je doet met de feedback die je krijgt om er zeker van te zijn dat je begeleider wellicht toch (deels) gelijk heeft en dat jij niet alleen maar koppig zit te wezen, of defensief bent. En dat is vaak lastig te beoordelen.

begeleider promotor

Keuzes maken

Of je nu wel of niet neurotisch bent, als jij het idee hebt dat het onmogelijk is wat er van je gevraagd wordt – natuurlijk wel eerst heel goed denken en kijken of je niet gewoon in de weerstand zit en koppig bent – doe het dan niet. Het zal dan toch niet gaan werken: je krijgt zaken niet af, of je hebt simpelweg geen plezier in wat je doet. En niets ergers dan je tijd en energie verspillen en – misschien nog wel erger – het plezier kwijtraken in wat je doet. Het succesvol afronden van je promotie en je proefschrift is het belangrijkste. Maak dus daar je eigen keuzes in.

 

Relatie

De relatie met je begeleider is een relatie zoals alle andere: de meeste relaties werken niet perfect in het begin – of helemaal niet – maar als het goed is,  is er voldoende inzet aan beide kanten om te zorgen dat de relatie gaat werken. Het is jouw taak als promovendus om te zorgen dat je begeleider/promotor je zo goed mogelijk ondersteunt en je zo effectief mogelijk helpt. Werk aan de winkel dus!

Meer tips over hoe dat te doen vind je in deze blogs.

 

 

 

Eerdere blogs:

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie