schrijven

Vind jij schrijven lastig? Dan ben je niet de enige! Daarom ga ik je helpen om een aantal misverstanden over schrijven uit de weg te ruimen, zodat schrijven gemakkelijker voor je wordt.

Schrijven is voor veel promovendi een van de grootste obstakels tijdens hun promotie. Het duurt langer dan gedacht, het is ingewikkelder dan gedacht, de eisen aan de tekst zijn anders dan gedacht, het is lastig om je te concentreren… En het vervelende is, schrijven is een van de belangrijkste vaardigheden die je nodig hebt! Als je schrijven niet op orde is, gaat het niet lukken om te promoveren. Zo simpel ligt het.

Een van de redenen dat schrijven lastig is, is dat er een aantal hardnekkige misverstanden en vooroordelen over schrijven zijn. En die staan het schrijven in de weg. Daarom hieronder 6 van deze vooroordelen, waarvan ik je van harte wil aanraden om er niet in te geloven! Dat gaat je veel frustratie besparen.

De invalshoek komt vanzelf
Denk jij ook dat je al schrijvend vanzelf wel tot een goede invalshoek komt? Fout! In een zo vroeg mogelijk stadium nadenken waar je precies over wilt schrijven en wat je over dat onderwerp wilt zeggen is ontzettend belangrijk. Doe je dat niet, dan wordt je tekst een omgevallen boekenkast of grabbelton. En kun je oeverloos tijd blijven stoppen in de tekst aanvullen en veranderen. Niet doen dus. Stel je invalshoek zo vroeg mogelijk vast.

Ik moet eerst al m’n literatuur/data hebben
Denk jij ook dat je pas kunt gaan schrijven als je al je materiaal – literatuur dan wel data – verzameld hebt? Fout! Bezig blijven met materiaal verzamelen is een hele grote valkuil. Ook in een stadium dat je nog niet al je materiaal hebt, kun je al prima aan het schrijven of bijvoorbeeld aan de slag met de structuur van je tekst. Als je invalshoek helder is, en je je structuur hebt bepaald, zie je bovendien veel beter welk materiaal eventueel nog mist. Ga dus vooral aan de slag, ook als je nog niet ‘compleet’ bent, dat kan je ook helpen om gerichter je materiaal te verzamelen, omdat tijdens het schrijven helder wordt wat er nog ontbreekt.

samen schrijven werkt!
Ik maak de structuur en de inhoudsopgave achteraf
Denk jij ook dat je achteraf wel kunt bepalen waar welke onderdelen van de tekst moeten komen en dat je structuur al schrijvend wel helder zal worden? Fout! Structuur is niet iets wat zomaar vanzelf ontstaat. Juist als je structuur niet helder is, wordt schrijven lastig. Het kost veel tijd om achteraf stukken tekst op de juiste plek te zetten, omdat formuleringen dan moeten worden aangepast, of omdat de tekst – gezien de structuur – overbodig is geworden. Zonde van de tijd die je in het schrijven hebt gestopt! Zorg dus dat je structuur, je inhoudsopgave, de lijn van je verhaal helder is voordat je met het daadwerkelijke schrijven gaat starten. Dat bespaart je veel tijd, energie en frustratie achteraf.

Schiften gaat vanzelf
Denk jij ook dat de ordening van je materiaal en kiezen wat je wel en niet moet opnemen uit je materiaal vanzelf gaat? Fout! Ordening en structuur ontstaat niet als vanzelf uit het materiaal dat je hebt. Het is verstandig om informatie te schiften, te categoriseren, in thema’s onder te brengen of om argumentatieschema’s te maken. Dat schiften en ordenen gaat je namelijk ook weer helpen bij het bepalen van je invalshoek en van je structuur.

Zonder inspiratie kan ik niet schrijven
Denk jij ook dat je alleen maar kunt schrijven als je geïnspireerd bent? Dat er alleen maar tekst op papier kan komen als de juiste woorden je worden ingefluisterd door je muze? Fout! Schrijven is werken, schrijven is dingen op papier zetten, schrijven is een kwestie van doen. Juist door zaken op papier te zetten, worden je gedachten helder en kom je erachter wat je daadwerkelijk wilt zeggen. Gewoon schrijven dus. Elke dag 15 minuten free writen kan je al enorm verder helpen. Klik hier voor meer uitleg over free writen.

Echte schrijvers schrijven alleen
Denk jij ook dat je al het schrijfwerk in je eentje moet doen? Fout! Meelezers kunnen een ontzettend belangrijke bijdrage leveren aan je tekst.  Feedback op je tekst is enorm waardevol. Wel is het belangrijk om je meelezers van tevoren heel duidelijke instructies te geven over de status van je tekst of om ze concrete vragen over je tekst te laten beantwoorden. Dat voorkomt dat je commentaar te algemeen blijft of teveel ingaat op details.

Heb je voor jezelf helder welke vooroordelen je hebt? Welke misverstanden jij over schrijven hebt? Geloof ze niet, ruim die vooroordelen uit de weg. Dat  gaat je helpen om efficiënter en effectiever te schrijven. Is dat niet een heel rustig gevoel?

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.    

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie