schrijven

Er is veel onderzoek gedaan naar hoe professionele schrijvers schrijven. Uit dat schrijfonderzoek blijkt dat schrijven een cognitief proces is, dat je kunt zien als een vorm van probleem oplossen. Schrijven blijkt een recursief proces, waarbij allerlei verschillende taken die te maken hebben met plannen, schrijven en corrigeren, worden afgewisseld. Verder maken professionele schrijvers veel gebruik van hun langetermijngeheugen tijdens het schrijven: ze gebruiken kennis, beelden, ervaringen, herinneringen. Door die met elkaar te verbinden ontstaan er nieuwe verbanden die voor nieuwe teksten zorgen met originele ideeën.

Nu gaat dat met elkaar verbinden van die verschillende aspecten niet zomaar vanzelf, daar heb je een ‘lenige geest’ voor nodig, je hebt denktechnieken nodig, zodat je je brein kunt trainen.

Gebruik vragen tijdens het schrijven van je proefschrift
Een van die denktechnieken is het stellen van vragen. Het is een techniek die van oudsher ook door filosofen gebruikt wordt. Socrates is daar een beroemd voorbeeld van. Hoe werkt  het?

–       kies een onderwerp, bijvoorbeeld een (deel-)aspect van je onderzoek

–       stel vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom, welke, hoe (bijvoorbeeld wat is het precies, waarom is dit belangrijk, wanneer komt het van pas, hoe werkt het, welke aspecten zijn eraan verbonden?)

–       formuleer je antwoorden op die vragen

–       ga door met vragen stellen, splits die vragen op in feitelijke vragen, opinies, gevoelens en emoties

–       formuleer de antwoorden op die vragen

Wil je nog een stapje verder gaan? Maak dan van je onderwerp als het ware een abstract personage en knoop een gesprek aan met die persoon. De kans is groot dat je een verrassend gesprek kunt hebben.

Door het stellen van vragen breng je verdieping aan in je onderwerp. En het helpt je ook om nieuwsgierig te blijven, absoluut noodzakelijk voor jou als promovendus!

Creatieve schrijftechnieken zijn natuurlijk maar een heel klein onderdeel van het hele schrijfproces. Wil je nog heel veel meer leren over schrijven en het schrijfproces sanppen, zodat je met plezier en zelfvertrouwen kunt schrijven? Denk dan eens aan de proefschriftschrijfdriedaagse!

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie