motivatie/inspiratie

Fouten zijn belangrijker dan successen. Waarom ik dat zeg? Heel simpel: van fouten kun je meer leren, zodat je in het vervolg meer succes kunt hebben.

Maar, hoe kom je erachter of iets fout was? Of je de verkeerde kant op ging? Of je het beter anders het kunnen doen? Soms is dat heel helder. Dan staart het je recht in je gezicht. Over die gevallen hoeven we het niet te hebben. In andere gevallen is het veel lastiger. In die gevallen heb je iets heel anders nodig, namelijk een PLAN. In dat plan stel je jezelf doelen – doelen voor 90 dagen werken geweldig – en aan het einde van je plan kun je zien of je je doelen gehaald hebt of niet.

leer van je fouten

Zonder plan kun je  niet zien of je op koers bent, of je wel of niet de kant op gaat die je op wilt gaan. Zorg dus voor een PLAN. Dat helpt je om te evalueren of iets goed of niet goed ging. Het helpt je om te zien of je de doelen uit je plan hebt gehaald. Is dat het geval? Fantastisch. Is dat niet het geval, dan zijn er twee opties:

 • je plan werkte niet
 • je hebt niet volgens plan gewerkt

En daar kun je wat mee: je hebt ERVARING opgedaan. En zoals vaak gezegd wordt: ervaring is de beste leermeester die je ooit zult hebben. Hoe je vervolgens met die ervaring die je hebt opgedaan omgaat, bepaalt of je inderdaad iets leert. Reageer je alleen maar, of ben je vindingrijk?

Hoe zorg je dat je je ervaring in lessen omzet? Door ervoor te zorgen dat je leren belangrijker maakt dan de ervaring. Op die manier kun je negatieve zaken in iets positiefs omzetten. En kun je ook van je positieve ervaringen leren. Elke ervaring is waardevol. Het is maar hoe je zelf naar die ervaring kijkt of je er iets van kunt leren of niet. Simpel, maar niet altijd gemakkelijk.

Wat zijn belangrijke oorzaken dat je plan niet werkte?

 • je had onrealistische verwachtingen
 • je probeerde té veel te doen
 • je bent van je plan afgestapt
 • je hebt je gefocust op de verkeerde dingen
 • je had niet de hulpmiddelen die je nodig had

je krijgt succes door te leren van je fouten

De volgende vraag is hoe  je nu daadwerkelijk kunt leren van je ervaringen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je volgende plan beter werkt. Ik geef je 5 vragen om te beantwoorden:

 1. wat was je plan?
 2. wat werkte wel?
 3. wat werkte niet?
 4. als je de afgelopen plan-periode over zou kunnen doen, wetend wat je nu weet, wat zou je dan anders doen?
 5. welke acties moet je in je nieuwe plan zetten om succesvoller te zijn?

Beantwoord deze vragen, en leer van je eigen ervaring. Dit is een mooi moment  om eens terug te kijken en om op basis daarvan een nieuw plan te maken. Wat is jouw plan voor de start van het nieuwe jaar?

 

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren, ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.  

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie