jijzelf

Zoals je waarschijnlijk weet heb ik een eigen bedrijf. Dat vind ik hartstikke leuk, en ik ben daar ook heel blij mee. Het geeft me namelijk de kans om datgene te doen wat ik het liefste doe: promovendi helpen om succesvol en op tijd te promoveren. Ik zie namelijk té veel promovendi worstelen, terwijl ik weet dat met soms kleine ingrepen er een wereld te winnen is.

En dus stop ik daar m’n tijd in, in het helpen van promovendi, in het geven van trainingen, workshops, presentaties, en coach ik individueel. En doe ik alle zaken die te maken hebben met het hebben van een eigen bedrijf: administratie, marketing, nieuwe contacten leggen. Ik ben ’n boek aan het schrijven voor promovendi. En ik volg zelf trainingen, om bij te blijven en nieuwe dingen te leren om m’n werk zo goed mogelijk te kunnen doen. Hartstikke leuk allemaal, maar: druk, druk, druk… Weliswaar binnen de perken – ik ben een groot voorstander van niet ’s avonds en niet in de weekenden werken en voldoende vrije tijd hebben – maar toch. M’n werkweek zat behoorlijk vol.

Tot eind vorig jaar, 29 november om precies te zijn. Ik zou die middag vertrekken om een training te gaan volgen. En toen hield ’s ochtends m’n rug er mee op. Er schoot een verschrikkelijke kramp in, of spit, of nog iets anders, en ik kon letterlijk niet meer op of neer.

Dat niet meer op of neer kunnen heeft gelukkig maar een paar dagen geduurd, vervolgens hielpen strategisch geplaatste stoelen en krukken in huis om op en neer te kunnen, en na nog weer een tijdje konden die ook weer weg.

Maar m’n rug is nog niet beter. Ik heb nog pijn, de boel is nog stijf. Het kost energie, en ik heb m’n tempo drastisch moeten verlagen. Simpelweg omdat m’n lijf me vertelt dat het anders moet.

Nu was ik altijd al druk bezig met efficiënt en effectief werken, ruimte inbouwen voor onverwachte zaken, genoeg tijd nemen om op te laden, zorgen voor dagelijkse wandelingen en dat soort zaken meer – precies de dingen waar het over gaat in het traject Meters Maken – maar deze nieuwe situatie dwingt me om een aantal zaken weer te heroverwegen. Want hoe harder ik tegen beter weten in toch te veel doe, hoe langer het duurt voordat die rug het weer goed doet. En het kan zomaar nog wel een flinke tijd duren voordat het over is.

 

Druk, druk, druk en toen opeens niet meer

 

En dus is het van het grootste belang om nog weer eens heel goed te heroverwegen: wat vind ik belangrijk, hoe deel ik m’n dag in? Wat me helpt is:

  • ik bepaal zelf waar ik m’n tijd in stop, in plaats van dat ik de impulsen van buitenaf laat bepalen waar de tijd naar toe gaat: ik zorg voor vaste momenten waarop ik bezig ben met mails, telefoon en dat soort zaken
  • ik denk na over de volgorde waarin ik dingen doe: dingen waar ik bij na moet denken of waar ik m’n creativiteit voor nodig heb doe ik bij voorkeur ’s ochtends
  • ik doe het belangrijkste eerst
  • ik zorg dat ik taken groepeer, zodat ik niet steeds hoef te schakelen
  • ik focus me op de taak waar ik mee bezig ben, als ik ergens een uur voor heb ingepland, geef ik een uur lang het beste wat ik heb aan die taak. In plaats van te denken dat er nog 1000 andere dingen ook moeten.

Voor sommige dingen heb ik simpelweg niet de tijd en energie op dit moment, en die doe ik dus niet meer. Andere dingen – veel wandelen, goed voor m’n rug 😉 – daar neem juist wel de tijd voor.

Wat daarbij belangrijk is, is dat je voor jezelf beslissingen neemt over wat belangrijk is en wat niet. Ik wil graag promovendi op een goede manier helpen, ze de handvatten geven zodat ze op een goede manier door hun promotie komen, zorgen dat universiteiten anders gaan nadenken over de begeleiding van hun promovendi, tijd en aandacht geven aan mensen die belangrijk voor me zijn, en zorgen dat ik me fysiek, mentaal en emotioneel zo goed mogelijk voel. Dat hou ik mezelf voor ogen als ik de keuzes maak voor wat ik die dag wel of niet ga doen.

Wat mij weer helder wordt, is dat het een keuze is waar ik m’n tijd in stop, en dat voortgang maken en goed werken niet te maken heeft met de hoeveelheid tijd die ik heb, maar met hoe ik m’n tijd besteed. En als ik m’n tijd besteed aan datgene wat voor mij belangrijk is, dat ik me dan het beste voel.

Hoe besteed jij je tijd? Maak jij de keuzes die je wilt maken? Wat heb je daarvoor nodig?

 

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.  

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie