planningDraai het eens om: plan je leuke dingen in plaats van je werk.

En wat als ik nu zeg dat je verkeerd plant? Dat time-management je niet gaat helpen, dat je het allerbelangrijkste vergeet?

Grote kans dat je je schouders ophaalt. Ik weet toch zeker zelf wel hoe ik m’n promotie moet plannen?

Als dat zo is, onmiddellijk stoppen met lezen. Enige twijfel of wat je nu doet wel echt zo goed werkt? Dan heb ik een belangrijke tip voor je.

Hoe plan je wèl goed?

Bij het plannen zien de meeste promovendi iets essentieels over het hoofd. Ze plannen hun dagen vol met werk, mede vanwege de druk waar ze onder staan. De academische werkomgeving helpt vaak niet mee. Het wordt normaal gevonden om altijd met je werk bezig te zijn, je bent ’n uitzondering, en voor je het weet een loser als je dat niet doet.

Maar hoe kun je anders werken, hoe kun je tegen de stroom in gaan en nieuwe gewoontes creëren?

Draai het om

Begin bij het plannen níet bij alles wat moet, niet met je afspraken, je deadlines, je analyses, je overleggen. Begin met het plannen van de dingen waardoor je je goed voelt: pauzes, sporten, afspraken met vrienden en familie, tijd waarop je gaat stoppen, tijd voor terrasje, een keer een ochtend uitslapen, dat soort dingen. Die dingen die er altijd bij inschieten, want ja, er moet gewerkt worden.

Die dingen die er altijd bij inschieten, zijn nu namelijk juist de dingen waardoor je je goed voelt. En als je je goed voelt, kun je in korte tijd een heleboel doen. Meer dan als je moe, gestresst en (te) druk bent.

Het voelt heel paradoxaal om op deze manier te plannen: Ik heb toch helemaal geen tijd voor zulke dingen? Ik loop al zo achter met m’n werk! Maar juist door géén tijd in te plannen om je op te laden, je te ontspannen, krijg je meer stress, ga je minder goed werken, krijg je minder gedaan.

Probeer het uit, want ik kan je beloven: tijd nemen om te ontspannen levert tijd op en je voelt je nog eens stukken beter ook!

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie