begeleiderHet is voor promovendi erg belangrijk een goede samenwerking te hebben met je begeleider.

‘Soms zit het mee, soms zit het tegen.’

Dat is de samenvatting van wat promovendi tegen me zeggen als het over begeleiding gaat. Sommige promovendi zijn heel tevreden over de begeleiding die ze krijgen van hun promotor(en) en (dagelijks) begeleider(s), anderen worden er heel boos, onzeker, gefrustreerd of ongelukkig van.

Wat kun je doen om op een goede manier met je begeleiders samen te werken? Vijf tips.

Tip 1: Maak afspraken met je promotieteam

Het heeft grote voorkeur om aan het begin van je traject afspraken te maken over de begeleiding. Zorg dat je daarvoor je hele promotieteam bij elkaar hebt. Heb het over wederzijdse verwachtingen. Hoe werken je begeleiders? Wat verwachten ze van jou? Wat verwacht jij van je begeleiders? Wie is verantwoordelijk voor wat? Daarbij gaat het niet alleen om de inhoud, maar ook om het proces. Hoe vaak spreek je elkaar bijvoorbeeld, en is dat dan met het hele begeleidingsteam? Wie bepaalt welke cursussen en trainingen je volgt? Wie neemt beslissingen over deelname aan congressen en symposia? Wie bepaalt welke uitgaven er gedaan mogen worden?

Creëer helderheid.

Heb je die afspraken niet aan het begin gemaakt? Doe het nu. Plan ’n aparte afspraak in om het praten over het proces, over hoe je met elkaar samenwerkt. En heb ’t dan een keertje niet over de inhoud van je proefschrift.

Bereid je afspraak met je begeleider(s) goed voor.

Tip 2 Maak afspraken met je dagelijks begeleider

De afspraken met je promotieteam zijn belangrijk, de afspraken met je dagelijks begeleider zijn nóg belangrijker. Stem met elkaar af hoe de dagelijkse begeleiding eruitziet. Evalueer elke 3 tot 6 maanden hoe alles gaat, update de manier van werken. In de verschillende fases van je promotie kun je andersoortige begeleiding nodig hebben.

Tip 3 Bereid je afspraken voor

Als je ’n afspraak hebt met je begeleider(s), bereid je dan goed voor. Maak ’n agenda, lever stukken op tijd aan, en zorg dat je voor jezelf helder hebt op welke vragen je antwoord wilt hebben. Wat heb jij nodig om ’n volgende stap te zetten? Zorg dat dat in elk geval op de agenda staat. Wat kun je doen om te zorgen dat de gesprekken met je begeleider zo goed mogelijk verlopen?

Tip 4 Lees deze blogs

Deze blogs geven veel handvatten voor lastige situaties. Een paar voorbeelden: hoe werk je samen met iemand waar je ’n hekel aan hebt? Welke vragen kun je stellen als de gesprekken met je begeleider niet goed lopen?

Tip 5 Zoek naar de kwaliteiten van je begeleider(s)

Hoe gek het ook klinkt: je begeleider is geen begeleider geworden omdat hij of zij zo goed is in begeleiden. Je begeleider is begeleider geworden omdat hij hoge wetenschappelijke kwaliteiten heeft, maar niet per se goede didactische kwaliteiten.
Zoek voor jezelf naar de kwaliteiten van je begeleider, en probeer de dingen die je mist ergens anders te zoeken. Peer support kan ’n goede aanvulling zijn.

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie