schrijven

Veel promovendi vertellen me dat er hele goede redenen zijn om niet te schrijven. Er zijn namelijk altijd zaken die belangrijker zijn dan schrijven. Zeggen ze. Die lijst van zaken die belangrijker zijn is heel fascinerend:

–       ik moet eerst boodschappen doen

–       m’n bureau moet zijn opgeruimd

–       ik heb nog niet alle data binnen

–       eerst moet ik overleggen met m’n begeleider

–       er is iets aan de hand met m’n moeder

–       ik heb al zo lang niet gesport

–       er moet toch ook tijd zijn om m’n vrienden te zien?

–       ik moet eerst iets eten

–       ik moet eerst nog veel meer lezen

Zo’n lijst wordt ook wel het ‘if-only-syndroom’ genoemd, en het kan interessant zijn om voor jezelf te achterhalen wat jouw ‘if-only’s’ zijn.

if-only-syndroom, uitstelgedrag bij wetenschappelijk schrijven

 

Of deze dingen echt zo belangrijk zijn dat je er niet door kunt schrijven kan ik natuurlijk niet beoordelen. Jij bent de enige die daar iets zinnigs over kan zeggen. Maar… als je het schrijven maar blijft uitstellen zou mijn suggestie toch zijn om tóch aan het schrijven te gaan.

Het grappige is dat ‘opruimen’ bijna altijd bovenaan het lijstje staat. Ik ken het ook nog wel uit m’n studietijd: de periode waarin m’n kamer het schoonst was, was in de tentamenperiode. Alles liever dan het tentamen voorbereiden…

Hoe ga je nou aan de slag met zo’n ‘if-only’?. In het geval van schoonmaken een simpel advies: zorg dat je huis schoon is. Als schoonmaken de manier is om in de stemming te komen voor schrijven, maak dan schoon. Als het voor jou werkt om 15 minuten schoon te maken en dan 15 minuten te schrijven, doe dat vooral.

Maar een nog betere tip: draai het om. Eerst 15 minuten schrijven, dan 15 minuten schoonmaken. En vaak werkt het zo dat als je eenmaal aan het schrijven bent, dat schoonmaken opeens stukken minder belangrijk wordt. Zou dat schoonmaken dan toch niet zo heel belangrijk zijn geweest?

Kijk eens naar jouw lijstje met ‘if-only’s’, zijn die eigenlijk wel zo waar en belangrijk?

het 'if-only-syndroom', had ik maar geweten dat mijn if-only's niet waar zijn...

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren, ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie