handige bronnenZettelkastel, een handige tool om content te organiseren

Een van de meest productieve wetenschappers van de vorige eeuw was Niklas Luhmann. Een belangrijke reden dat hij zo productief was, had te maken met zijn manier van werken. Hij gebruikte een manier om zijn kennis te ordenen, ideeën te verzamelen, notities bij te houden, literatuur te ordenen, die later Zettelkasten is gaan heten.

Wat is Zettelkasten?

Zettelkasten zou je kunnen omschrijven als een persoonlijke database die je opbouwt, waarin je eigenlijk alles wat je weet met elkaar verbindt: je maakt als het ware een web. Precies de manier waarop je hersenen ook een kennisnetwerk bouwen. In dit artikel wordt uitgelegd wat die Zettelkastenmethodiek is en hoe die in z’n werk gaat.

Dit filmpje geeft een goede indruk:

 

 

Wil je nog meer weten?

Hier vind je een complete website over de methodiek als je je er verder in wilt verdiepen, uiteraard met eventuele apps. En nog een andere pagina met ’n app. Ook in deze blog vind je meer opties.

Vind je het maar gedoe al die apps en het synchroniseren tussen verschillende computers, Luhmann was old school: hij deed alles met pen en papier. Dat werkt nog steeds prima.

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie