motivatie/inspiratie

Er zijn dingen die ze je niet vertellen als je gaat promoveren. Ze praten niet over de twijfel, de angst, de onzekerheid. Ze vertellen je niet dat dingen uitvergroot worden: dat als je tot dan toe een klein beetje last had van uitstelgedrag, dat dat heel groot wordt tijdens je promotie. Dat als je eerst een klein beetje onzeker was, dat dat veel meer wordt. Dat alles wat je lastig vond, uitvergroot wordt.

Ze vertellen je niet dat je ’tegen je eigen grenzen aan gaat lopen’. Wat dat dan ook precies mag zijn. Ze vertellen je niet dat je je soms heel ongelukkig gaat voelen van promoveren. Ze vertellen je niet dat je jaloers zult worden op anderen bij wie het allemaal veel beter, gemakkelijker lijkt te gaan. Ze vertellen niet dat je soms denkt dat je niet kunt schrijven.

Ze vertellen ook niet dat er dagen zijn dat er niks uit je handen komt, dat er dagen zijn dat je het niet meer ziet zitten. Dat er dagen zijn dat je denkt dat je te dom bent voor een promotie. Dat je denkt dat je de enige bent die het niet zit zitten, en dat het bij alle anderen goed gaat. Ze vertellen je niet dat je niet tegen anderen zult durven zeggen dat het niet lekker loopt. Ze vertellen je niet dat je denkt dat als je hardop zegt dat het niet goed gaat, dat ze je niet meer moeten. Of dat ze je na je promotie niet meer willen houden.

 

wat ze je niet vertellen over je PhD

Ze vertellen je niet over hoe eenzaam je je kunt voelen. Ze vertellen je niet dat je het gevoel kunt hebben dat niemand je begrijpt. Ze vertellen niet hoe je het idee kunt hebben dat het allemaal nooit af gaat komen. Ze vertellen je niet hoe het aan het begin lijkt dat je eindeloos veel tijd hebt, en hoe je er dan na 2 jaar achterkomt dat je niet veel tijd meer hebt. Ze vertellen je niet hoe frustrerend het submitten van een artikel kan zijn. Dat het soms net een tombola is en dat het eindeloos lang kan duren.

Ze vertellen je niet hoe vaak je tekst soms moet herschrijven, zodat je denkt dat het nooit iets zal worden. Ze vertellen je niet hoe verward je uit gesprekken met je begeleider kunt komen. Dat ze de ene keer dit tegen je zeggen en de andere keer dat, zodat je het niet meer weet. Dat het zo onduidelijk kan zijn wat er moet gebeuren. Dat je het idee hebt dat je het allemaal voor niks hebt gedaan.

 

Die dingen. Die vertellen ze je niet. Maar ze zijn er wel. Ze horen er ook bij.

 

Wat te doen als je die dingen tegenkomt? De beste remedie is het er met anderen over hebben. Met je collega-promovendi, met je begeleider. Of met iemand van buiten, zoals ik.

En weten dat je niet de enige bent die met al deze dingen worstelt. Dat alleen al kan helpen om alles weer een beetje lichter te maken.

lichtpuntjes in je promotie

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren, ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie