handige bronnen

Wat kun je doen om een goede wetenschapper te worden?

Via Tineke en Marjolein kreeg ik een tip over het luisteren naar podcasts en het kijken naar populair wetenschappelijke programma’s. Tineke had daarover gehoord tijdens een training – over ‘developing a talent for science’ – waarbij de tip was om jezelf als onderzoeker meer te ontwikkelen door naar andere wetenschappers en onderzoekers te luisteren en te kijken.

Voor degenen die het niet weten: podcasts zijn een soort radioshows, met audio – en heel soms een video – die regelmatig een aflevering posten. Er zijn podcasts over heel uiteenlopende onderwerpen, de lengte varieert meestal tussen de 10 en 60 minuten. Soms zijn het soloprogramma’s, soms heb je meerdere presentatoren, soms worden er interviews afgenomen. De meeste podcasts kun je downloaden en dus afluisteren op een moment dat het jou past.

De ideeën die ze verzameld hadden waren:

Tips die ik onlangs kreeg voor podcasts zijn  Passionate PhD’s en Research in Action.

Nu luister ik zelf niet veel naar podcasts en kijk ik ook niet heel vaak tv, dus mijn vraag is: wie heeft er goeie suggesties voor (populair) wetenschappelijke programma’s of podcasts? Als je ze in het commentaar zet, kunnen anderen er van mee profiteren.

Heb je overigens zelf al eens overwogen om een podcast te startenof om een blog te beginnen?

blank

Van bloggen of podcasten leer je ontzettend veel.

  • Je bouwt een een geheel nieuw netwerk op – veel onderzoekers vinden het prima om een uur van hun tijd af te staan om geïnterviewd te worden bijvoorbeeld en je praat nog eens met andere onderzoekers zonder naar een conferentie te hoeven- ,
  • je wordt veel vaardiger in onderzoek – erover praten, erover nadenken, tot de kern komen –,
  • je vergroot je academische footprint en
  • je leert er vaardigheden bij (over marketing, social media, toegankelijkheid, hoofd- en bijzaken onderscheiden, geluidskwaliteit, om er maar een paar te noemen), die je na je promotie altijd goed kunt gebruiken.

Lees graag je tips!

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie