schrijven

Eind augustus heb ik aan 8 deelnemers de eerste proefschriftschrijfdriedaagse gegeven. Ontzettend leuk om te doen, en – zoals ze zelf zeiden – heel waardevol voor de deelnemers.

Een belangrijke eye opener voor iedereen was dat tekst die je schrijft, niet per definitie tekst is die in je uiteindelijke tekst (lees: artikel of proefschrift) terechtkomt. Je kunt ook tekst schrijven bijvoorbeeld:

  • om je gedachten te ordenen
  • om de lijn in je verhaal helder te krijgen
  • om voor jezelf helder te krijgen wat je over een bepaald onderwerp weet
  • om schrijfblokkades uit de weg te ruimen
Creatieve schrijftechnieken (zoals bijvoorbeeld  van Julia Cameron, Nathalie Goldberg en Christine de Vries , een Nederlandse die zich weer baseert op Cameron en Goldberg) kunnen je daarbij ontzettend helpen.
Een van de gouden tips van Julia Cameron: schrijf 20 minuten per dag, niet meer. En het gekke is, als je dat doet, zul je zien dat je in 20 minuten ontzettend veel tekst kunt produceren! Als je eenmaal maar bezig bent, wordt het schrijven gemakkelijker.
‘t Is waarschijnlijk niet voor niets dat dit boek bestaat:
blank
  b
Overigens: ik ken het boek zelf (nog) niet, het was een tip van een van de cursisten. Over de inhoud kan ik je dus niets vertellen. Wél weet ik dat het principe van schrijven in beperkte tijd heel goed werkt en veel schrijfblokkades uit de weg ruimt. Zie daarvoor ook de blog over free writing.
Misschien een idee om het eens met jezelf af te spreken: een aantal weken lang elke dag 20 minuten schrijven. Ik ben benieuwd naar je ervaringen!
aa
p.s. De enthousiaste reacties op de proefschriftschrijfdriedaagse maakten mij weer enthousiast, daarom ga ik de training snel nogmaals aan te bieden oktober, hou de site in de gaten voor de precieze datum (of schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan blijf je automatisch op de hoogte) én bovendien is de kans groot dat ik de training vanaf volgend jaar ook in het Engels aan ga bieden!
Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.    

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

2 reacties

  1. Beste Arjenne,

    Dank je voor je interessante artikelen! Ik schrijf zelf veel en ik schrijf dan steeds maar 10 minuten. Ik hou dan even pauze en schrijf dan weer 10 minuten. Dit houdt mijn innerlijke criticus op afstand, en zorgt ervoor dat ik niet tegen het schrijven ga opzien. Het is immers maar 10 minuten. Een handig hulpmiddel is de digitale tick tock timer: http://ticktocktimer.com/.

    Wat ook helpt is om samen met anderen te schrijven. We gebruiken dan ook de 10 minuten methode. We schrijven 10 minuten, kletsen wat, schrijven weer etc. Het is elke keer verbazingwekkend hoeveel je schrijft.

    Hartelijke groet,
    Marloes

    • Dag Marloes,
      Dankjewel voor je reactie. Fijn te lezen dat m’n blogs interessant voor je zijn. De digitale tick tock timer kende ik nog niet, ik zal ‘m aanraden, ziet er goed uit, handig ook die tips die erbij gegeven worden. Een wekker zetten werkt niet alleen bij schrijven…
      Samen met anderen schrijven is zeker een goede tip; je kunt ook nog een deel van de tijd gebruiken om elkaar van feedback te voorzien, als je tenminste goede afspraken maakt over hoe je dat doet…
      Zal ook eens op je site gaan rondkijken!
      hartelijke groet,
      Arjenne

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie