jijzelf

Powernaps. Ik heb lange tijd gedacht dat het onzin was. Tot ik me wat meer ging verdiepen in allerlei onderzoek naar powernaps. Ik kwam erachter dat een powernap eigenlijk een soort superefficiënte slaap is, waarbij je in heel korte tijd een heel groot resultaat kunt behalen. En in je drukke leven als promovendus kan efficiëntie zeker geen kwaad, toch?

Hoe zit het met dutjes? Dutjes helpen je hart goed functioneren, ze helpen je hormonen om in balans te blijven en zorgen voor de reparatie van cellen. Slapen is dus eigenlijk een soort verjongingskuur. Met een powernap – een soort superdut dus – maak je deze voordelen zo groot mogelijk door iemand zo snel mogelijk in en weer uit zo’n ‘verjongende’ staat te hepen.

Hoe werkt een powernap? Tijdens een powernap maak je zo effectief mogelijk gebruik van de verschillende stadia van een volledige slaapcyclus die 90 tot 120 minuten duurt. Een optimale powernap duurt 20 minuten, en daarmee heb je toegang tot de eerste twee slaapfases die ervoor zorgen dat je je weer versterkt voelt. Bovendien zorgt zo’n powernap ervoor dat je productiever bent, vrolijker wordt, je minder stress hebt, je geheugen beter werkt en je beter kunt leren. Een powernap zorgt dat je brein de hele dag door beter werkt.

Wel is het heel belangrijk om de lengte van je powernap in de gaten te houden, als je langer slaapt dan 20 minuten, is de kans heel groot dat je brak wakker wordt. Als je langer slaapt dan die 20 minuten, dan kun je het beste een volle slaapcyclus slapen, dus 90 tot 120 minuten.

Hoe zorg je voor een optimale powernap? Zes tips om er zoveel mogelijk profijt van te hebben:

  1. Heb helder voor jezelf dat je niet lui bent: dutten helpt je om juist productiever en alerter te zijn op het moment dat je weer wakker bent
  2. Gelet op je biologische ritme kun je het beste ’s ochtends of net na de lunch dutten. Doe je het op een ander moment, dan is de kans groter dat je in een andere slaapfase terecht komt en brak wakker wordt.
  3. Drink niet teveel koffie en eet niet te veel suiker en vet, dat maakt het moeilijker om in slaap te vallen. Eet juist – als dat lukt – eten met veel calcium en proteïne, die maken het makkelijker om in slaap te vallen.
  4. Vindt een rustige, stille plek waar anderen (of telefoons) je niet storen. Het liefst een donkere plek, of doe een slaapmasker op. De duisternis zorgt voor aanmaak van melatonine, een hormoon dat je helpt om te slapen.
  5. Als je slaapt, gaat je temperatuur naar beneden. Zorg dus voor een deken of maak de plek waar je dut warmer.
  6. Vergeet niet om een wekker te zetten!

Ik ga er eens mee experimenteren in de komende tijd. Mocht jij dat ook doen, dan hoor ik graag je resultaten.

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie