planning

Al eens eerder schreef ik over wat je kunt leren van het leven in een klooster, naar aanleiding van een boek van Anselm Grün en Petra Altmann. Vandaag voeg ik daar nog iets aan toe. Over het hebben van een dagritme. Klinkt dat saai? Ja dat klinkt saai. Levert het hebben van een dagritme je iets op? Absoluut.

Wat is het voordeel van een dagritme? Volgens Grün en Altmann – en ik kan daar mijn eigen ervaring aan toevoegen – heel erg veel. Een vaste dagindeling geeft meer zekerheid, maakt een betere planning mogelijk en bespaart tijd. Als je je dag bewust structuur geeft, bespaar je tijd, omdat je met grotere concentratie werkt. En je wint energie, omdat je niet elke dag opnieuw hoeft te beslissen hoe je je dag vorm gaat geven. Door het inbouwen van pauzes, creëer je rustmomenten die je nieuwe energie geven. Alleen maar voordelen dus!

6898372838_fba62d50c5_b

Als je eenmaal consequent aan zo’n dagritme vasthoudt, merk je dat er door de pauzes op een dag geen tijd verloren gaat, maar dat je tijd wint. Op die momenten dat je pauze houdt, dompel je jezelf namelijk in een andere wereld. Daarna kun je weer met frisse kracht verder. En daar wordt je alleen maar productiever van!

De dagelijkse rustpunten moet je als een vaste afspraak zien, en als een verplichting tegenover jezelf. Als je dit dagelijks oefent, zul je na enige tijd merken dat zo’n rustpunt geen lastige plicht is, maar tijd is waarvan je in ruime mate profiteert.

Hoe creëer je nou zo’n dagritme? Dat gebeurt in 2 stappen.

Stap 1: breng in kaart wat het reële verloop van de dag is

–       Ga eens rustig zitten en noteer de gebruikelijke fasen van de manier waarop je dag verloopt.

–       Bekijk eens goed welke taken of activiteiten werkelijk noodzakelijk zijn

–       Waar kun je van afzien? Bij welke dingen gaat het eigenlijk alleen maar om tijdverdrijf?

 

Stap 2: creëer het ideale verloop van een dag

–       Maak voor jezelf eens een planning hoe je ideale dagindeling eruit zou kunnen zien

–       Het gaat er niet om dat je je voor taken drukt, maar dat je kleine rustpunten inbouwt, waarin je energie kunt opdoen voor de opgaven die dag

–       Wanneer kunnen deze rustpunten plaatsvinden? Het meest zinvol zijn een adempauze op de ochtend, een pauze in de middag en in de avond een evaluerende bezinning op de dag

–       Hoeveel tijd kun (en wil je) daarvoor inplannen?

–       Plan realistisch (ook daarover schreef ik eerder, klik hier als je daar meer over wilt lezen). Als je te grote tijdsperioden voor de rustpunten inbouwt, bestaat het gevaar dat je ze al snel weer moet laten vallen. Tien minuten kun je altijd ergens vinden.

–       Zie deze fasen niet als bijkomende verplichtingen voor die dag, maar als tijd die je jezelf gunt.

7158211284_f34c1b0099_b

Geef jezelf wat tijd om naar het ideale verloop van je dag toe te werken, zodat je volop profijt kunt hebben van de voordelen:

–       meer zekerheid

–       betere planning van je dag

–       tijdsbesparing

–       werken met grotere concentratie

–       niet elke dag opnieuw te beslissen hoe je je dag vorm gaat geven en dus extra energie

–       nieuwe energie door de pauzes.

Hoor graag wat deze 2 stappen je opleveren!

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.    

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie