schrijven

Ja, je weet het nu wel. Schrijven is belangrijk, en die artikelen of die hoofdstukken verschijnen niet vanzelf. En toch doe je het om een of andere reden niet. Tsja…

Hoe komt het dat schrijven vaak in de knel komt?

Die vraag hoef ik geloof ik niet voor je te beantwoorden, dat kun je zelf veel beter dan ik. Een voorzetje: geen tijd, geen zin, niet goed weten hoe je het aan moet pakken, andere dingen zijn belangrijker, geen duidelijk plan, je weet niet wat je met de feedback aanmoet, waar moet je beginnen?

Waarom moet je schrijven?

Schrijven is niet iets wat je zomaar kunt of niet kunt, schrijven kun je leren. Als je de basisbeginselen kent, heb je uiteraard oefening nodig, je moet het simpelweg vaak doen. Net als alles eigenlijk: lopen, fietsen, koken, schaatsen, autorijden, onderzoek doen. ‘Practice makes perfect’ en dat geldt ook voor schrijven.

Hoe kun je het makkelijker maken?

Maak van schrijven een gewoonte. Dat gaat het heel veel gemakkelijker maken. Tiny habits kunnen je daar bij helpen. Een belangrijk principe daarbij is dat je je nieuwe gewoonte – schrijven in dit geval – koppelt aan een bestaande gewoonte. Je zou bijvoorbeeld zodra je je computer opstart gelijk kunnen starten met schrijven, nog vóór dat je andere dingen gaat doen. Of plan het schrijven in voor gelijk na je lunch, op een vast moment.

Wat kun je nog meer doen om het gemakkelijker te maken?

Maak er een challenge van. Samen met je collega’s of kamergenoten. Spreek bijvoorbeeld af dat je een maand lang een half uur eerder op je werkt komt, en dat je met elkaar dat half uur schrijft. Komt iemand te laat, dan moet diegene voor iedereen koffie halen. Komt iemand in een week meerdere keren te laat, dan moet diegene iedereen op lunch trakteren.

Maak afspraken die voor jullie passen. En bedenk uiteraard ook iets leuks voor aan het einde van de challenge. Voor je het weet ben je verslaafd aan schrijven. 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie