planning

Wil je productiever worden? Dan is het belangrijk om te weten wat je doet. Het heeft weinig zin om van alles te gaan veranderen aan je dagelijkse routines, als je eigenlijk niet goed weet hoe je je tijd besteedt, en of dat wel of geen resultaat heeft.

stress? te veel te doen? tips voor productiviteit

STAP 1 Hou bij wat je doet

Hou een week bij  hoe je je tijd besteedt. En geef aan hoe je op dat moment voelt. Verander niks aan je dagelijkse routines of je normale gedrag, maar schrijf simpelweg gedurende de dag op wat je doet. Dus elke keer als je met een andere activiteit start – lezen van mail, koffie drinken, in het lab werken, schrijven, overleggen met je collega’s, surfen op het web – schrijf op wanneer je het doet, en hoe je je erbij voelt.

STAP 2 Doe ontdekkingen

Als je een week lang hebt bijgehouden wat je hebt gedaan, zul je over het algemeen een aantal ontdekkingen doen.

  • De kans is groot dat je erachter komt dat je veel tijd besteedt aan zaken die laag op je prioriteitenlijstje staan.
  • Je zult waarschijnlijk ontdekken dat er bepaalde momenten op de dag zijn dat je veel energie hebt, en andere momenten dat je moe en lusteloos bent.wordt productiever!

STAP 3 Ga aan de slag met je ontdekkingen

Je taken

Werk bijvoorbeeld aan je prioriteiten of je planning, maak to-do-lijsten zodat je beter overzicht krijgt over wat er moet gebeuren. To-do-lijsten zijn heel krachtig: ze helpen je om zaken beter te organiseren en ze helpen om stress te verminderen. Niets is zo fijn als zaken van je to-do-lijst afstrepen. En kom je erachter dat je to-do-lijst te lang is? Ga dan in overleg over wat de beste manier is om er mee om te gaan.

Je energie

De hoeveelheid energie die je hebt hangt met heel basale dingen samen. Heb je genoeg slaap gehad, hoeveel heb je gegeten, op welke momenten? Hoe was de voedingswaarde van wat je hebt gegeten, was het gezond of meer een snelle hap? Heb je pauzes genomen? Heb je frisse lucht gehad?

Op basis van de lijst die je hebt, kun je gaan ‘spelen’ met de verschillende variabelen. Koppel lastige taken aan momenten met veel energie, doe routinewerk als je wat vermoeider bent. Ga naar buiten om te wandelen als je steeds minder energie krijgt. Verander je maaltijden. Slaap wat meer.

Overzicht geeft inzicht. En de mogelijkheid om gericht iets te veranderen.

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren, ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie