literatuurWat is een goede manier om teksten te onthouden?

Veel promovendi lezen en bestuderen heel veel. Maar soms vraag je je af hoe je alles wat je tot je neemt beter kunt onthouden. In dit artikel een aantal tips daarvoor. De tips zijn gebaseerd op dit artikel van de Associaton for Psychological Science.

Waarom is het nodig om het bestuderen anders aan te pakken?

Omdat blijkt dat een aantal technieken waarvan altijd aangenomen wordt dat ze werken dat niet te doen. Wat werkt niet?

–       onderstrepen

–       vervolgens alleen de onderstreepte tekst herlezen

–       een tekst meerdere keren herlezen

Waarom werkt dit niet?

Omdat je door te onderstrepen geen verbanden legt tussen de verschillende tekstonderdelen, omdat je als je alleen het onderstreepte leest je telkens denkt ‘oja, dit weet ik al’. En iets soortgelijks gebeurt bij herlezen: je leest oppervlakkig. Bovendien geeft herlezen de illusie dat je het materiaal goed beheerst, terwijl er hiaten in je begrip zitten.

 

Hoe kan je beter onthouden

 

Wat werkt wel?

–       stel jezelf voortdurend vragen, dat verplicht je namelijk om actief het juiste antwoord te zoeken en vraagt van je dat je slim nadenkt.

–       reorganiseer en structureer je notities opnieuw als je ze bekijkt. Ook dan ben je actief met de stof bezig, ook dan doe je iets nieuws met de stof.

Het ‘iets nieuws doen’ met de stof, daar zit ‘m de crux. Dus wat kun je doen? Verbanden leggen met andere literatuur die je hebt gelezen, notities te maken die  aansluiten bij eedere notities die je hebt gemaakt. Ook het weergeven van de informatie via een diagram of mindmap kan helpen. Een handige tool voor het maken van mindmaps vind je hier.

Actief iets nieuws doen dus met wat je leest, en niet alleen maar lezen. Dat is het geheim!

 

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie