planningCheck een aantal dingen voordat je je collega's vraagt iets voor je te doen.

Vorige week sprak ik Lodewijk. We hadden het over plannen, en hoe je dat op een goede manier kunt doen. In de categorie planning van het blog vind je al veel informatie. Lodewijk gaf vier aanvullende tips voor als je moet samenwerken met anderen.

1 Start met werk waarvoor je van anderen afhankelijk bent

Als je ’s ochtends start met het werk waarvoor je van anderen afhankelijk bent, kun je die anderen ’s ochtends de input geven die ze nodig hebben. Diegene heeft dan de hele dag de tijd om ermee aan de slag te kunnen. Werkt fijner dan als je aan het eind van de dag aan de bel trekt, de kans is groot dat iemand dan op het punt staat om naar huis te gaan of druk bezig is met het afronden van laatste dingen – en dus geen tijd meer voor je heeft.

2 Check

Bel je iemand om hulp te vragen? Loop je bij een collega binnen omdat je graag iets wilt weten? Check altijd eerst of het uitkomt. Dan geef je iemand de ruimte om aan te geven dat een ander moment beter past. En vraag uiteraard wat een ander goed moment is als nu niet uitkomt.

3 Vind een rustig moment

Bepaalde momenten in het jaar – bijvoorbeeld vlak voor vakanties, congressen, in bepaalde onderwijsperiodes – hebben veel mensen deadlines, dus ook degenen met wie je moet samenwerken. Kun je daar in je planning rekening mee houden? Kun je een rustiger moment vinden voor de samenwerking, de input? Dat maakt het leven voor jou en de ander gemakkelijker.

4 Creëer goodwill

Als je toezegt om voor iemand iets te doen, neem dan altijd een ruime marge bij het afspreken van de deadline. Op die manier weet je zeker dat je op tijd bent. Dat creëert goodwill. En ben je eerder klaar dan toegezegd? Voor iedereen fijn, nog meer goodwill.

Heb je aanvullende tips? Deel ze in de comments.

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie