planningPlannen is belangrijk, hoe pak je het aan!

Plannen is voor veel promovendi lastig. Daarom hieronder een aantal tips die je kunnen helpen bij het plannen.

Met stip op 1:

1. Plan nooit meer dan 80% van je tijd. 

De rest van de tijd vult zich met onverwachte zaken en de dingen die nou eenmaal gebeuren in het leven: de collega die binnen komt lopen, de afspraak die langer duurt, de tegenslag bij het doen van een klus. Hier lees je meer over het waarom.

2. Heb je helder welke taken je allemaal moet doen en hoe die taken eventueel met elkaar samenhangen? 

Breng dat voor jezelf in kaart. Splits grotere taken op in deeltaken. Het schrijven van een artikel is bijvoorbeeld op te delen in de volgende taken:
– samenvatten van gelezen literatuur
– uitwerken structuur tekst
– inhoud op papier krijgen
– maken van tabellen
– redigeren literatuurlijst
– reviseren en corrigeren tekst
– overleg met anderen over tekst
– herschrijven naar aanleiding van commentaar

Realiseer je dat je taken hebt die samen hangen met je onderzoek, met andere aspecten van je aanstelling (onderwijs geven, vergaderen, organiseren werkbezoek) en met je persoonlijke leven.
Vraag je ook af welke verschillende taken je in de verschillende fases van je onderzoek hebt.

3. Plan van achter naar voren.

Kijk wanneer de deadline is, en kijk dan vanaf die deadline wanneer zaken gedaan moeten worden. In het geval van het schrijven van een paper voor een congres bijvoorbeeld is het vaak zo dat je je paper ruim van tevoren aan moet leveren, je hebt tijd nodig om commentaar te verwerken, je kunt niet fulltime schrijven, abstract moet worden goedgekeurd, je hebt data nodig voor de inhoud van je artikel, enzovoort, enzovoort. Zorg dat je alle taken helder hebt, plan ze in de tijd. Vaak zul je merken dat je veel meer tijd nodig hebt voor een taak dan je in eerste instantie inschat.
Zo is het bijvoorbeeld in het geval van het schrijven van een paper voor een congres belangrijk om ongeveer een jaar (!!) voor het congres met je begeleider bespreken of het een goed idee is om een abstract en een paper te gaan schrijven. Die tijd zul je echt nodig hebben!

4. Gebruik het ‘Eisenhower-model’. 

De Amerikaanse president Eisenhower schijnt ooit gezegd te hebben dat de dringendste beslissingen zelden de belangrijkste zijn. Eisenhower werd gezien als een echte meester in time management: de juiste dingen op het juiste moment doen. Met de Eisenhower-methode leer je de belangrijke taken van dringende taken te onderscheiden. Het maakt niet uit wat je moet doen: vul altijd eerst het Eisenhower-model in, en beslis dan wat je wanneer moet doen.

Vaak richten we ons te veel op veld 1, op de dingen die meteen gedaan moeten worden. Maar wanneer geef je jezelf de tijd om belangrijke taken te doen, voordat ze dringend worden?

Een filmpje daarover:

5. Gebruik de Warren Buffet-methode

Volgens Warren Buffet, de multimiljardair, is dit een goede manier om je tijd in te delen: maak een lijst van alles wat je vandaag wilt doen. Begin met de taak boven aan de lijst en ga pas verder met de volgende taak als je daarmee klaar bent. Afgeronde taken op je lijst streep je door.

En misschien wel het allerbelangrijkste: wees realistisch in je planning. Niets is zo frustrerend  als altijd meer op je to do-lijst hebben dan je daadwerkelijk kunt doen. Hou daar in je planning dus rekening mee.

Rustig de zomer tegemoet? Maak een planning die je gaat helpen om je taken ook daadwerkelijk af te ronden! Ik hoor graag of dat gelukt is.

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie