Hoe zag je promotie eruit voordat je met me ging werken en mijn materialen, ideeën en strategieën gebruikte?

Mijn hoofdwerkzaamheden bestonden uit regulier werk en de andere tijd was voor de promotie/onderzoek doen.

Na eerst de proefschriftschrijfdriedaagse en later via meters maken begon ik grip te krijgen op de dag en wat ik op een dag kon doen. Ook kreeg ik grip om waar op de dag mijn energie zat en hoe ik (zelf aan het stuur) daarin kon sturen.

Hoe ziet je promotie er nu uit, na met mij gewerkt te hebben en mijn materialen, ideeën en strategieën te gebruiken?

Duidelijke planning, focus, dagdoelen en meer creativiteit en lef.

Wat is het grootste voordeel van deze verandering?

Balans werk en privé (ik werk niet meer in het weekend en op de avonden),

priori  –   tijd gekregen/verworven

Als je aan zou moeten geven wat deze verandering je waard is, hoe hoog zou die prijs zijn?  

Dat vind ik lastig om aan te geven in geld.

Hoe zag je persoonlijke leven eruit voordat je met me ging werken en mijn materialen, ideeën en strategieën gebruikte?

Ik deed veel tegelijk, zat in de flow. Heb moeten leren om eerst te vertragen om daarna te versnellen.

Ik werk nu doelgerichter, reflecteer meer, vier meer. Werk nu meer als onderzoeker en accepteer dat je tijd niet kunt versnellen als je zelf niet veranderd.

Hoe ziet je persoonlijke leven er nu uit, na met mij gewerkt te hebben en mijn materialen, ideeën en strategieën te gebruiken?

Meer rust, grip, focus en zelf andere aanpakken kiezen.

Wat is het grootste persoonlijke voordeel van deze verandering?

Rust en vertrouwen in het traject en in de context waarin ik het moet klaren. Mooi.

Is er iets dat je hebt gemist in de samenwerking?

Ik had zelf in het begin verwacht dat het meer over schrijven zou gaan, het ging meer over mezelf. Dat heeft me veel gebracht. Ook support op het schrijven met bijvoorbeeld een kleine opdracht zou bij mij helpen. Alleen hoe doe je dat dan is weer even lastig.

Wat is je grootste ontdekking of ‘aha..!’ geweest door het werken met me, of hoe is je denken veranderd door het werken met mij en mijn materialen, ideeën en strategieën?

Mijn grootste aha is geweest: tijd kan je niet beïnvloeden maar wel hoe je ermee omgaat. Je kunt je tijd maar eenmaal besteden, Op tijd stoppen levert energie op en uiteindelijk minder werk.

Wat zou je tegen iemand zeggen die overweegt met mij te werken maar nog geen besluit heeft genomen of die sceptisch is?

Wat is je grootste uitdaging op dit moment en wat is echt een vraag waar je in je traject nu tegenaan loopt. Dit traject helpt je verder omdat je werkt met ‘soortgenoten’ die allemaal zo goed mogelijk vorm en invulling willen geven aan hun promotietraject. Bevraag Arjenne wat jij wilt/wat je kunt verwachten en wat dan de waarde van dit traject voor je kan zijn.

Hoe zag je promotie eruit voordat je met me ging werken en mijn materialen, ideeën en strategieën gebruikte?

Chaotisch, onoverzichtelijk, onrealistisch wat betreft tijdsplanning en af en toe paniekerig.

Hoe ziet je promotie er nu uit, na met mij gewerkt te hebben en mijn materialen, ideeën en strategieën te gebruiken?

Veel meer overzicht (over de week en over de komende jaren), en goede tijdsplanning. Ik stel haalbaardere doelen, kan ze opdelen in kleinere stukken. Heb meer overzicht over het schrijven en het proces. Bereid me beter voor op gesprekken en kan beter omgaan met teleurstellingen. Ik kan ook beter zien wat goed gaat en wat mijn bijdrage daarin is.

Wat is het grootste voordeel van deze verandering?

Ik slaap beter, het is thuis gezelliger en ik heb meer tijd voor vrienden en familie. Ik heb weer zin de weg naar de verdediging van mijn proefschrift.

Als je aan zou moeten geven wat deze verandering je waard is, hoe hoog zou die prijs zijn?

zeer hoog

Hoe zag je persoonlijke leven eruit voordat je met me ging werken en mijn materialen, ideeën en strategieën gebruikte?

Ik had het gevoel overal te kort te schieten. In mijn werk, in mijn onderzoek, in mijn relatie en bij mijn vrienden en familie.

Hoe ziet je persoonlijke leven er nu uit, na met mij gewerkt te hebben en mijn materialen, ideeën en strategieën te gebruiken?

Een stuk meer in balans.

Wat is het grootste persoonlijke voordeel van deze verandering?

Ik zie mijn onderzoek weer zitten en heb er vertrouwen in dat het gaat lukken.

Wat is je grootste ontdekking of ‘aha..!’ geweest door het werken met me, of hoe is je denken veranderd door het werken met mij en mijn materialen, ideeën en strategieën?

 Ik denk de eye opener dat ik niet zo hard moet zijn voor mezelf.

Wat zou je tegen iemand zeggen die overweegt met mij te werken maar nog geen besluit heeft genomen of die sceptisch is?

Doen!

Hoe zag je promotie eruit voordat je met me ging werken en mijn materialen, ideeën en strategieën gebruikte?

Ik twijfelde of ik mijn promotie succesvol kon afronden binnen de beschikbare tijd. Ik had vooral moeite met het goed scherp krijgen van de samenhang tussen mijn verschillende onderzoeken. Ik stond niet ver genoeg boven de resultaten.

Hoe ziet je promotie er nu uit, na met mij gewerkt te hebben en mijn materialen, ideeën en strategieën te gebruiken?

Ik heb nu veel meer overzicht over het geheel en kan de samenhang beter overbrengen. Ik heb meer de regie over het proces en ben ook beter gaan schrijven. Ondanks dat het nog niet af, zie ik goed voor me wat ik nog moet doen. Dat pad vervolg ik met vertrouwen.

Wat is het grootste voordeel van deze verandering?

Het hebben van overzicht over het geheel en vernieuwd vertrouwen in een positieve afloop. Tevens heb ik beter zicht gekregen in mijn manier van werken/schrijven en wat daar wel en niet handig aan is.

Als je aan zou moeten geven wat deze verandering je waard is, hoe hoog zou die prijs zijn?

Van deze verandering zal ik in mijn (professionele) leven veel voordeel van hebben. Ik vind het moeilijk om dat om te zetten naar een prijs. Maar voor het succesvol afronden van mijn promotieonderzoek is het wel duizenden euro’s waard.

Hoe zag je persoonlijke leven eruit voordat je met me ging werken en mijn materialen, ideeën en strategieën gebruikte?

Minder zeker van mijn eigen kunnen en kwaliteiten. Ik wist ook dat juist het gedetailleerd denken en overtuigende teksten schrijven een grote uitdaging voor mij waren.

Hoe ziet je persoonlijke leven er nu uit, na met mij gewerkt te hebben en mijn materialen, ideeën en strategieën te gebruiken?

Ik ben me meer bewust van mijn ‘slordigheden’ tijdens het denken en schrijven en (nog belangrijker) hoe ik die kan voorkomen. Dit is nu nog geen tweede natuur. Dat moet nog meer inslijten.
Tevens realiseer ik me dat ik beetje last had van een Calimero-effect.

Wat is het grootste persoonlijke voordeel van deze verandering?

Meer zelfvertrouwen, groter een analytisch vermogen en ik ben een betere schrijver geworden. Dit helpt mij ook in mijn rol als docent.

Wat is je grootste ontdekking of ‘aha..!’ geweest door het werken met me, of hoe is je denken veranderd door het werken met mij en mijn materialen, ideeën en strategieën?

Hoe ik op papier mijn gedachtesprongen veel meer kan omzetten naar kleine stappen, zodat ik overtuigender ben.

Hoe ik samenhang in teksten (van het geheel tot aan een zin) kan verbeteren.

Wat zou je tegen iemand zeggen die overweegt met mij te werken maar nog geen besluit heeft genomen of die sceptisch is?

Ik zou die persoon zeker aanraden om met jou in zee te gaan. Ik denk dat jij heel veel mensen kan helpen om hun sterke en zwakke punten te ontdekken en vervolgens effectiever gebruik te kunnen laten maken van hun kwaliteiten.

Before you started working with me and before using my materials, ideas, strategies, what did your PhD look like?

My PhD was completely messed up. I was so much in trouble with the organization of my PhD thesis. I did not know from which part to start and where to stop. I was so much frustrated that I was close to losing my hope to finish my PhD thesis. I lost the notion of time, and it was a great amount of work that I did not know how to plan it. I was so desperate, and always blaming myself, because of my decision to be working in that research group, and my supervisors for not doing enough to provide good research environment. I was so angry to my supervisors, and that was having influence on our discussions sometimes. I was complaining to everyone I meet (even a stranger in the train) about my PhD and my supervisors. At the same time, I was worrying about everything, my visas, contract and what I will do after my PhD. And I was smoking a lot.

Now today after working with me and having used my materials, ideas, strategies, what does your PhD look like?

My PhD is more organized, the content of each chapter and sections are more clear. The message of each part is more clear. I have more confidence with writing my PhD thesis, and therefore it becomes faster. I have a much more realistic and clear plan so that I can take actions immediately. I am not that much perfectionist, as there is no perfect work and I also know that it is also more about the insecurity. I am more oriented to ask myself question what should be there and try to provide the main messages of my PhD thesis clearly. I have a quite a good life-work balance. I have less frustration and anger, and even when they are there, I know how to deal with them. I have better conversations with my friends and family. And I gave up smoking. I do not push myself too much anymore. I can have better conversations with my supervisors and I think I am letting them to be less stressed about me.

What is the biggest benefit to this change?

For me, I now have more self-awareness and acceptance. I know my own nature better. My mind constantly thinks, and before I was taking my thoughts too seriously but now I am developing the attitude to simply observe them. I am practicing mindfulness, and feel more balanced and have inner peace. And I can accept the past events happened during the PhD (i.e., with my supervisors), and that the PhD is taking more than four years for me. I really had the experience and feeling more grown up!

If you would have to put a price on this change, what would it be?

Priceless.

Before we worked together and before using my materials, ideas, strategies, what did your personal life look like?

I was not listening my friends, parents and my girlfriends during our conversations. My mind was always with my PhD thesis and I was not dreaming too much. I lost the notion of the reality. I had the tendency to complain about everything. Especially, I was frequently warned by my girlfriend that I am not listening her. I was complaining all the time. I was very unhappy and I was not spending any time for myself. There is no word of relaxation in my life. I was just pushing myself to finish my PhD even though I was making circles and cannot even move a centimeter.

Now today after working with me and after using my materials, ideas, strategies, what does your personal life look like?

My life is also more organized, I have more days in which I am calm. I am able to listen others after all these mindfulness techniques I learned from you. I am able to take days-off for myself. I do not push myself that much, so I can spend more time with my friends as well. Sometimes, I am able to say myself that I am not going to work today. And I am more happy!

What is the biggest personal profit to this change?

For me, the life does not only consists of the PhD work now. Now I can also manage other parts of the life, I can spend more time with my friends and girlfriend. I think there will be a life after the PhD where I need to have a work-life balance and since I started to work with you I know this better.

What has been your biggest discovery or “Ah ha” from working with me… or how has your thinking changed after working with me being exposed to the materials, ideas, strategies?

I have few biggest Ah ha’s

 • Realistic planning methods (defining the stops, 80% rule etc.).
 • To know what kind of writer I am and three stages of the effective and efficient writing.
 • Morning pages
 • Daily walks and meditations
 • Thoughts are like clouds.
 • The day I burned all my thoughts which are not real.

(All of above methods were like a surprise for me and when I talked about them to my friends they also got surprised.)

What would you tell anyone considering working with me if they were undecided or sceptical?

Writing a PhD thesis could be a very challenging task depending on the requirements asked by yourself or the others. For me, I wanted to have a good quality research output which would lead a good academic career. But I was pretty much alone with my research in University, and I could not keep up a good conversation with one of my supervisors. I was feeling very miserable and did not know where to start the work. I was feeling like this period will continue infinitely. I am not from the Netherlands and I was feeling really alone and could not find the strength in myself to deal with this issue. Until I met Arjenne…

Arjenne has very practical methods to make this period more manageable. She is very confident in her job, and conveys this confidence to you, as well. She listens to you very well, and tries to define good strategies to deal with your problems. So far, I am very happy with her suggestions. I had a better work-life balance, was able to keep a good mood for most of the time. After working with her, my communication with my supervisors improved a lot. Her methods were most of the time very surprising for me. I strongly believe that what I learned from her is not only useful to finish my PhD, but they will also help me to pursue happiness and success in the rest of my life.

Hoe zag je promotie eruit voordat je met me ging werken en mijn materialen, ideeën en strategieën gebruikte?

Ik had een duidelijk en tezelfdertijd vaag idee in mijn hoofd en vele losse dingen op papier. Ik dacht dat het één en het ander wel op elkaar zouden aansluiten.

Ik werkte van dag tot dag. Ik kwam nauwelijks vooruit, vond ik. Het ging allemaal heel traag. Ik dacht dat ik vrij ver stond. Ik had geen besef van de tijd die dingen nemen, zoals het maken van een eerste versie.

Hoe ziet je promotie er nu uit, na met mij gewerkt te hebben en mijn materialen, ideeën en strategieën te gebruiken?

Ik heb nu een duidelijke kladversie. Er is een verhaallijn. Al het materiaal is een eerste keer samengezet. Er is ook veel materiaal geschrapt, omdat het doodlopende paden waren. Ik heb mijn onderzoek zeer sterk beperkt.

 Ik heb een beter zicht op de valkuilen in mijn gedrag. Ik heb nu een plan om in 100 dagen een volgende versie te schrijven. Ik weet dat dit mogelijk is, mits discipline. Daarvoor heb ik nu ook (de) technieken. Ik besef dat het beter is om in een wat kortere tijd een versie klaar te hebben en dan aan een volgende versie te werken, dan lang stil te staan bij een onderdeel en daaraan mijn tijd te geven.

Wat is het grootste voordeel van deze verandering?

Plezier in het werk. Enige trots ook. Perspectief dat het gaat lukken.

Als je aan zou moeten geven wat deze verandering je waard is, hoe hoog zou die prijs zijn?

 Er een bedrag op kleven is lastig.

Hoe zag je persoonlijke leven eruit voordat je met me ging werken en mijn materialen, ideeën en strategieën gebruikte?

Er waren vaak heel moeilijke dagen bij. Er waren ook fijne momenten, maar die hadden weinig te maken met mijn proefschrift. Ik had moeite met mijn tijdsbesteding. Ik begreep niet zo goed waarom het me niet lukte om te schrijven (en te onderzoeken). Ik had nog geen weet van mijn knoeitechnieken, mijn demonen. Het ging een beetje van dag tot dag.

Hoe ziet je persoonlijke leven er nu uit, na met mij gewerkt te hebben en mijn materialen, ideeën en strategieën te gebruiken?

Mijn proefschrift heeft een duidelijkere plek in mijn tijdsbesteding. Ik ben zeker rustiger geworden. Het proefschrift voelt meer als een klus tussen de andere klussen. ‘t Blijft opvallen dat een hele week aan het proefschrift werken bijna niet lukt. De enkele keren dat ik dat wel gedaan heb, waren wel fijne weken.

Het is ook fijn om iets ‘af’ te hebben, ook al is het een kladversie.

Ik denk dat ik rijper sta tegenover mijn begeleiders.

De ‘morning pages’ zijn ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling heel fijne methodiek. Schrijven is nu toch veel meer mijn ding dan een jaar geleden. Ik schrijf nu de grootste rotzooi en de mooiste dingen in één schriftje. Ik schrijf me nu ‘in’ concentratie, pak me bijeen en maak mijn hoofd leeg door te schrijven. Dat gaat zonder schroom. Dat maakt sommige teksten sterk persoonlijk, bijvoorbeeld als ik mijn ellende uitschreeuw (-schrei) op het blad. Maar dat helpt me om vertrouwd te geraken met het medium.

Wat is het grootste persoonlijke voordeel van deze verandering?

Rust. Zelfvertrouwen.

Strategisch inzicht in de aanpak van een proefschrift.

Er ligt een product, waar ik trots op kan zijn, en waarvan ik nu weet hoe het verder moet.

Geruststelling, dat het wellicht wel goed is wat ik aan het doen ben, ook al zitten mijn begeleiders nog steeds niet op mijn golflengte.

Wat is je grootste ontdekking of ‘aha..!’ geweest door het werken met me, of hoe is je denken veranderd door het werken met mij en mijn materialen, ideeën en strategieën?

Demonen: ze bestaan! Je moet ze leren/willen kennen. Dan moet je kennis verzamelen om ze te temmen. Tot slot moet je ze dan willen temmen…

Er wordt heel slecht gemanaged aan de universiteiten.

Keuze van een promotor is essentieel.

Cyclisch werken. Ik vertel het 100 keren aan mijn studenten, maar deed het zelf niet. Beter 3x snel een tekst schrijven, dan 1x langzaam. Het resultaat zal veel beter zijn.

Tijdsplanning is alles. Sluit aan bij het vorige.

Discipline.

Wandelen is geen tijdverlies. Beter eerst een fris hoofd halen buiten en dan nog één uurtje goed werk leveren, dan 2 uur zitten niksen voor je computer.

 Uitgerust en gezond zijn is een voorwaarde voor creatief werk.

 Het is een kunde. Je kan het dus leren.

Wat zou je tegen iemand zeggen die overweegt met mij te werken maar nog geen besluit heeft genomen of die sceptisch is?

“Zeker doen”. Ontzettend waardevol. Dit is het soort van persoonlijke begeleiding die je nodig hebt. En die kan je niet van één van je mentoren krijgen aan de universiteit, door verstrengeling van belangen, door achterklap etc. Deze methode heeft het voordeel ‘confidentieel’ te zijn. Je kan echt jezelf zijn in de gesprekken.

 “Zonder deze aanpak was ik er niet gekomen.” Ik overweeg om voor de laatste 6 maanden deze begeleiding voort te zetten, maar dan in een variant waarbij ook meer techniek wordt geoefend.

Hoe zag je promotie eruit voordat je met me ging werken en mijn materialen, ideeën en strategieën gebruikte?

Een project in eeuwige wording (eternal state of becoming) zonder zicht op het einde en zonder inzicht in de kern van het probleem waarom het maar niet wilde opschieten ondanks alle moeite en energie die ik er in stopte.

Hoe ziet je promotie er nu uit, na met mij gewerkt te hebben en mijn materialen, ideeën en strategieën te gebruiken?

Een project dat manageable is geworden, waarvan duidelijk is wat “het einde” betekent (namelijk een antwoord op die ene onderzoeksvraag en niet meer, en een kunnen aantonen hoe ik tot dat antwoord ben gekomen), en met een aantal handvaten die grip hebben doen krijgen op de kern van de problematiek (voorheen: geen goede methodiek wat betreft planning en het opnieuw moeten leren wat “academisch schrijven” ook al weer inhoudt).

Wat is het grootste voordeel van deze verandering?

Een gevoel van maakbaarheid, iets wat binnen je controle ligt in plaats van het gevoel overgeleverd te zijn aan externe, onduidelijke krachten. Door de toepassing van jouw methodiek heb ik meer vooruitgang geboekt in het afgelopen jaar dan in de vier-vijf jaren daarvoor.

Als je aan zou moeten geven wat deze verandering je waard is, hoe hoog zou die prijs zijn?

De prijs die jij voor jouw interventie vraagt lijkt in eerste instantie hoog, maar terugblikkend kan ik alleen maar zeggen dat het de prijs meer dan waard is. Je zegt namelijk niet alleen dat je iemand terug op de rails kan krijgen, je slaagt er ook daadwerkelijk in! 

Hoe zag je persoonlijke leven eruit voordat je met me ging werken en mijn materialen, ideeën en strategieën gebruikte?

Altijd tijd tekort, altijd bezig met het proefschrift in mijn hoofd (“ik zou er nu eigenlijk aan moeten werken in plaats van hier x, y, z te doen”), veel stress.

 Hoe ziet je persoonlijke leven er nu uit, na met mij gewerkt te hebben en mijn materialen, ideeën en strategieën te gebruiken?

Nog steeds druk, maar zodra de oude gedachte (“ik zou er nu eigenlijk aan moeten werken”) weer opkomt, weet ik het is hoog tijd om te gaan plannen waarin ik vastleg wat ik moet doen, in welke volgorde, en vooral wanneer (gelijk er een timeslot aan vast koppelen – heb ik niet met jouw evaluatieformulier gedaan, en zie de vertraging als resultaat :-)).

Wat is het grootste persoonlijke voordeel van deze verandering?

Een enorm gevoel van opluchting en de absolute zekerheid dat het gaat lukken met het afschrijven van het proefschrift, gewoon een kwestie van de juiste handvaten toepassen. Ook mijn beide begeleiders hebben de verandering, om niet te zeggen de transformatie, gezien en zijn nu even overtuigd als ik dat de promotie er echt van komt. Het traject met jou heeft daarbij ook andere positieve veranderingen getriggerd, zoals een gezondere levensstijl en meer sport en beweging waardoor ik veel meer energie ben gaan krijgen. Ook het opnieuw iets alleen voor mezelf gaan doen 1x per week heeft mij heel erg geholpen, niet alleen qua concentratie, maar ook qua humeur!

Is er iets dat je hebt gemist in de samenwerking?

Ik denk dat jouw opzet een juiste combinatie is van belangrijke elementen:

 • alvorens te starten met de samenwerking eerst een serieus intake gesprek hebben waarin beide partijen zich moeten kunnen vinden met de conclusie van dat gesprek (wel/niet starten met de samenwerking);
 • intensieve – en in mijn geval – bilaterale workshops houden in Epe, een mooie plek van het land, en in Villa Heidebad, een mooi hotel zeer geschikt voor deze doeleinden;
 • elke week accountability/planning rapporten verlangen en daarop feedback geven;
 • regelmatige Meters Maken calls met jou en andere PhD studenten;
 • ter beschikking staan voor ad hoc vragen en het verder ingaan op aspecten als je merkt dat iemand daar mee worstelt ook als die aspecten in eerste instantie niet direct gelieerd lijken aan het proefschrift (maar indirect meestal wel zijn – in mijn geval “hoe nee zeggen op werk”);
 • regelmatig versturen van de newsletter met daarin altijd weer nuttige tips.

Ik kan niet iets bedenken wat ik gemist heb in de samenwerking. Daarbij is ook het menselijk aspect van de samenwerking heel prettig. Je bent niet alleen een vriendelijk en geduldig persoon, je bent ook een hele goede coach, je luister echt, in de zin van dat je ook hoort wat iemand niet zegt. Uit ons eerste telefoongesprek distilleerde jij dat ik twee problemen had (planning en schrijfmethodiek) en die zijn spot-on gebleken. Ik vind jouw kwaliteit om de juiste diagnose te stellen nog steeds indrukwekkend; niemand had mij voorheen op deze problematiek gewezen. Vervolgens bied je dan de hulpmiddelen aan om aan die problemen te kunnen werken en ze op te lossen.

Wat is je grootste ontdekking of ‘aha..!’ geweest door het werken met me, of hoe is je denken veranderd door het werken met mij en mijn materialen, ideeën en strategieën?

Dat eigenlijk heel veel materiaal van het “oude” proefschrift nog steeds deugde en dat ik niet van voren af aan hoefde te herbeginnen wat ik op een gegeven moment wel vreesde. Op basis van een nieuwe structuur en aanpak ben ik opnieuw door de oude stukken tekst heen gegaan en heb kunnen vaststellen waar nog hiaten zijn die additioneel werk vereisen en daar waar het alleen een kwestie is van beter opschrijven.

Wat zou je tegen iemand zeggen die overweegt met mij te werken maar nog geen besluit heeft genomen of die sceptisch is?

Er bestaan verschillende redenen waarom iemand sceptisch kan zijn. In mijn geval was ik sceptisch omdat ik mij afvroeg in hoeverre de benaming “PhD coach” meer is dan een label, een etiket, een marketing move. Ik dacht ik ga beslist weer horen over tijdsmanagement enz. Wat kan deze persoon mij leren wat ik niet al gehoord heb. Het feit dat je een zo scherpe diagnose stelde aan de hand van een aantal vragen in het intake gesprek en het feit dat je uitlegde waarom deze problemen eenvoudig zijn op te lossen als je weet hoe je ze moet aanpakken deden mij beslissen om met jou in zee te gaan. En tijdens het traject ben je inderdaad een echte “PhD coach” gebleken!