planning

Worstel jij er ook zo met het halen van doelen? Ik geef je een stappenplan om ze te halen, of om ze van je lijstje te schrappen. Soms is dat namelijk een beter plan dan ze op je doelenlijst te laten staan. Dat kost namelijk veel energie, en als je niet uitkijkt ga je nog denken ook dat er iets mis met je is, omdat je dat doel maar niet lijkt te halen.

Stappenplan dus, met dank aan Michael Neill voor de inspiratie.

Stap 1

Wat wil je bereiken? Schrijf minimaal één groter en één kleiner doel op.

Stap 2

Vraag je bij elk doel af: ‘Wat houdt me tegen om dit doel te bereiken?

De kans is groot dat je antwoord te maken heeft met gebrek aan informatie, vaardigheden, zelfvertrouwen, hoe je je voelt, andere mensen, motivatie, tijd, geld of angst.

Stap 3

Vraag je af of je dat ‘ding’ dat je tegenhoudt – het antwoord op de vraag bij stap 2 – ziet als een obstakel, of gebruik je het als een excuus? Met andere woorden: ben je actief op zoek gegaan naar manieren om je obstakel uit de weg te ruimen, of heb je tegen jezelf gezegd: ‘Ach, dat komt nog wel een keertje misschien.’ ?

Stap 4

Als het alleen maar een obstakel is, ga dan brainstormen hoe je het op kunt lossen. Praat erover met vrienden, zoek hulp, vind een coach, doe wat er nodig is om dat obstakel uit de weg te ruimen. Ik weet dat je het kunt.

Stap 5

Is datgene wat je hebt opgeschreven bij stap 2 een excuus? Dan heb je twee keuzes:

  • maak er een obstakel van, en ga terug naar stap 4.
  • doe jezelf een lol, en laat het doel gewoon los. Als je het eigenlijk gewoon niet wilt, dan maakt het niet uit welk excuus je gebruikt om het niet te doen, elk excuus is dan goed genoeg.

Voel je de opluchting?

En mocht je nog een stapje verder willen gaan: een voorjaarsschoonmaak doet soms wonderen.

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie