planning

Er is een hele grote fout die mensen maken als ze aan het werk zijn voor hun promotie. Waardoor je uitgeput raakt, waardoor je meer stress krijgt. En die fout ligt misschien niet zo voor de hand, maar heeft wel heel veel impact. Het gaat om OP TIJD STOPPEN.

Ik weet het, aan de slag gaan kan ook lastig zijn, bijna iedereen heeft wel last van uitstelgedrag.

het is tijdens je promotie niet alleen belangrijk om op tijd te starten, maar juist ook om op tijd te stoppen

Op tijd stoppen

Vandaag wil ik focussen op op tijd stoppen. Het lijkt namelijk heel erg verantwoordelijk om maar door te werken en geen rust te nemen als er veel te doen is – en wanneer heb je als promovendus nou weinig te doen? Je stopt toch niet als nog niet af is wat er moet gebeuren? Bovendien: als het nou net zo lekker loopt, dan ga je toch zeker niet stoppen?

En daar ligt nu juist het probleem. Te lang doorgaan is min of meer synoniem met ‘fouten maken’. En je neemt ook nog eens niet de tijd om te ontspannen en te rusten, precies dat wat je nodig hebt om fris te blijven. Ervaren schrijvers en componisten bijvoorbeeld weten dat je moet stoppen, juist als je het gevoel hebt dat je nog een flink stuk door kunt gaan, en niet als je moe en ‘op’ bent.

Een overvolle agenda kan je dus verleiden om door te gaan. Maar ook psychologisch gezien is ophouden lastig: als je ergens mee ophoudt, betekent dat nog niet dat je ook daadwerkelijk stopt. Heel vaak blijf je in je hoofd nog malen over datgene waar je mee bezig was, of over datgene wat er komt, of over wat er gezegd is, of…

op tijd stoppen is belangrijk tijdens het promoveren

Als het je niet lukt om dat stop te zetten, om daadwerkelijk te stoppen met datgene waar je mee bezig bent of datgene waar je over aan het denken, malen, piekeren bent, dan kom je dus niet toe aan rust, aan bijkomen, aan ontspannen. Aan jezelf weer opladen. Aan weer met een fris hoofd, met nieuwe energie aan de slag gaan. Terwijl dat heldere hoofd nu juist zo nodig is het werk te kunnen doen dat nodig is voor je promotie!

Op tijd stoppen dus, zodat je weer fris kunt starten.

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie