jijzelf

Een open deur: onderzoekers en wetenschappers hebben stress. Heeft allerlei oorzaken: concurrentie vanwege onderzoeksfondsen en de eerste moeten zijn met publicaties, financiële druk om voldoende middelen te regelen, publicatiedruk om regelmatig in gerenommeerde tijdschriften te publiceren, tijdsdruk vanwege allerlei deadlines, geen goede balans tussen werk en privé, onzekerheid, onderwijsverplichtingen. Vertel ik je helemaal niks nieuws mee.

 

blank

 

Waar ik je misschien wél iets nieuws mee vertel, is dat de chronische stress die dat oplevert voor een heleboel gezondheidsproblemen kan zorgen. Van een verminderde werking van je immuunsysteem tot hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, cognitief slechter functioneren. En als dat te ver van je bed klinkt: als je gestrest bent, reageer je heftiger op kleine tegenvallers, en kun je minder goed omgaan met dagelijkse situaties. En dat leidt weer tot meer stress. Waardoor… Nu ja, je kunt het plaatje uittekenen. Misschien dat je dat herkent?

Balans is belangrijk

Je lichaam en geest tot rust brengen is dus geen overbodige luxe, maar essentieel om lichamelijk én geestelijk gezond te blijven. De Chinezen hebben daar al meer dan 5000 jaar een veelgebruikte methode voor: Qigong. Qigong is meditatie in beweging. Qi wordt vaak gedefinieerd als adem, levenskracht, energie; gong betekent oefenen, werken. Qigong is daarom het werken met levensenergie, je onderhoudt en verzorgt je Qi. Een beproefde manier om in balans te komen en te blijven.

 

blank

Wetenschappelijk onderbouwd

Dat klinkt prachtig, maar werkt het ook? Karen van Dam, emeritus Hoogleraar Arbeids- & Organisatiepsychologie bij de Open Universiteit, zette de wetenschappelijke bevindingen over de gezondheidseffecten van qigong op een rij in dit artikel.

De resultaten zijn indrukwekkend: de voordelen werken al op korte termijn, als je tien weken lang drie keer per week een half uur qigongt, is er bijvoorbeeld al sprake van een aanzienlijke verlaging van je bloeddruk. Ook je hart- en vaatstelsel, je hartritme, immuunssysteem en longcapaciteit verbeteren. Bovendien hebben qigongers minder stresshormonenen in hun bloed en ervaren ze ook daadwerkelijk minder stress. Ook krijgen qigongers een betere nachtrust, zijn ze minder vermoeid en hebben ze minder angstige en depressieve klachten. En je cognitieve vaardigheden gaan erop vooruit.

 

Mijn eigen ervaring

Wat ik zelf merk – ik beoefen intussen zo’n 7 jaar min of meer dagelijks zhineng qigong – is dat ik er blij en rustig van wordt, dat ik me inderdaad in balans voel, ook als het leven lastig is. Mijn eerste ervaring met Qigong maakte me zo blij, dat ik er gelijk diep in gedoken ben: ik heb een docentenopleiding gedaan, en diverse masterclasses van meerdere jaren van Master Liu. Hij heeft Zhineng Qigong rechtstreeks geleerd van dr. Pang Ming, de stichter van het Huaxia centrum: het grootste medicijnloze ziekenhuis ter wereld en bedenker van Zhineng Qigong.

 

 

blank

Geef elke dag een beetje water aan je tuin

Via mijn leraar Anne Hering hoorde ik van een Chinees spreekwoord: Geef elke dag een beetje water aan je tuin. Ook al weet je dat je tuin in de zomer duizend liter water nodig hebt, dan betekent het niet dat je die duizend liter aan het begin van de zomer in een keer in de tuin laat stromen, je mag het water verdelen. In de Qigongpraktijk betekent het dat je de tijd die je dagelijks aan Qigong besteedt mag opbouwen, zodat het water, de Qi, elke dag voldoende wordt bijgevuld om je tuin te laten groeien en bloeien.

 

blank

Chinese workout

Een aantal keer per jaar geef ik de QiFlow Vitaliteitsdag, waar je kennis kunt maken met Zhineng Qigong en er daarna zelf mee aan de slag kunt. Een Chinese workout dus, aan te raden voor iedereen met stress.

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie