jijzelf

“What’s in a name? That which we call a rose by any other name would smell just as sweet.”

Julia geeft met deze wereldberoemde zin aan dat een naam maar een etiket is, en dat een naam op zich niks zegt.

Zijn namen belangrijk?

In de context van Romeo en Julia uit Julia met deze zin haar frustratie en betreurt ze het maatschappelijke belang dat wordt gehecht aan namen en familiebanden. De liefde tussen haar en Romeo is oprecht, ongeacht hun familienamen. Dat is ook waar het toneelstuk over gaat: de vete tussen de familie Montague – Juliet is een Montague – en de familie Capulet waar Romeo deel van uitmaakt. De liefde van Romeo en Julia wordt belemmerd door de vijandigheid tussen hun families. Of eigenlijk nog een tikje dramatischer: maatschappelijke verwachtingen en familiebanden leiden uiteindelijk tot de vroegtijdige dood van de twee geliefden.

Het is natuurlijk een goede grap van Shakespeare dat hij Julia laat zeggen dat namen niet belangrijk zijn, hij lijkt daar zelf toch anders over te denken. Er zijn boeken vol geschreven over de betekenis en keuze van de namen in zijn stukken. Een snelle search in Google Scholar leverde honderdduizenden hits op.

What’s in a name?

Het kijken naar namen kan allerlei verrassende dingen opleveren: iedereen kent wel namen die een glimlach op je gezicht toveren, zoals de woordvoerder voor de piloten Benno Baksteen, een slagerij die Bakker heet.

En soms kan een naam ook als een reminder werken.

We zitten intussen al even in de maand november, maar heb je november al eens op de volgende manier gelezen?

 

blank

 

De naam NO-vember kan een fantastische reminder zijn om je af te vragen of je ergens wel ja tegen wilt zeggen, kun je niet beter nee zeggen? Uiteraard kan ik dat niet voor je invullen, maar het kan heel handig zijn om voor jezelf eens een lijstje te maken van zaken waar je automatisch ja tegen zegt, terwijl je dat misschien niet wilt. Zeg je bijvoorbeeld automatisch ja tegen verzoeken van collega’s of je begeleider? Tegen afleiding tijdens je werk? Tegen familie? Gaat je werk altijd voor en ben je misschien een stiekeme workaholic?

Er is niks mis met nee zeggen

De kans is groot dat jij ook het gevoel hebt dat er iets mis is met nee zeggen. Dat dat onbeleefd, onaardig, ongepast is. Als je er wat dieper over nadenkt weet je waarschijnlijk ook dat dat niet waar is, maar dat gevoel maakt dat het vaak lastig is om daadwerkelijk nee te zeggen. De studentpsychologen van de Universiteit Leiden geven daar op deze pagina goede handvatten voor. Of lees deze tips.

Wat kan helpen?

Als je helder hebt wat nee zeggen oplevert, wordt het makkelijker. Geeft het meer vrije tijd, meer rust, meer plezier? Schrijf dat er eens bij, bij dat lijstje van hierboven: wat is het voordeel van nee zeggen? Het werkt net als het mechanisme bij een beslis-detox: als je helderheid hebt, een keuze hebt gemaakt, dan hoef je daar niet meer over na te denken en wordt het leven een stuk gemakkelijker.

Hoe vaker je het oefent, hoe makkelijker het wordt, dat nee-zeggen. Kans is groot dat je er een leuker mens van wordt!

 

blank

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie