AI voor onderzoekers en wetenschappers

7 juni

Ontdek in één dagdeel hoe je als wetenschapper AI kunt inzetten bij omgaan met je literatuur en het schrijven van je artikelen. Voor wetenschappers en onderzoekers die nog (vrijwel) niet met AI hebben gewerkt.

blank

Wanneer is de training?

Deze training wordt gegeven op de volgende datum:

  • Vrijdag 7 juni  van 13:30 tot 17:00 uur via Zoom.

Voor elke groep is er een maximum aantal plaatsen. Zodra een groep vol is, kun je je inschrijving niet meer afronden; kies dan een andere datum.

Heb je je ingeschreven en kun je toch niet meedoen? Geen punt. Meld je je tot een week voor de start van jouw trainingsdatum af, dan mag je kosteloos meedoen op toekomstige datum (ook als die groep al vol zit). Afmelden binnen een week voor de geboekte datum is niet meer mogelijk.

Deze training is ontwikkeld door Drs. Arjenne Louter van Louter Promoveren en Dr. Ir. Ellen de Lange-Ros en Floris de Lange MScA van AI Ninja.

blank

Aanpakken van hoge werkdruk voor wetenschappers

De werkdruk voor wetenschappers is groot. Je hebt onderzoekverplichtingen: onderzoek bedenken, plannen en uitvoeren is tijdrovend. Daarnaast is de kans groot dat je onderwijsverplichtingen hebt: lesplannen maken, colleges geven, tentamens beoordelen. Die taken kost bijna altijd meer tijd dan je ervoor krijgt en hebben strakke deadlines, omdat het collegejaar gewoon doorloopt.

Bovendien zijn publicaties essentieel voor het succes van je carrière: de publicatiedruk is hoog en het schrijven en publiceren kost veel tijd. Voeg daar nog administratieve taken als het beheren van laboratoria, het aanvragen van subsidies, het bijwonen van vergaderingen en de stress van het verkrijgen van financiering voor onderzoek aan toe, en het is duidelijk dat stress en overbelasting op de loer liggen.

 

blankAI voor onderzoekers: van literatuurbeheer tot publicatieproces

Sommige onderdelen van je werk kun je vergemakkelijken met AI. In deze training focussen we op literatuur en schrijven. Door de training krijg je zeker inspiratie hoe je AI ook voor andere onderdelen van je werk kunt gebruiken, bijvoorbeeld hoe je je werk op een goede manier kunt plannen, hoe je een goede balans houdt tussen werk en privé, hoe je gemotiveerd blijft.

Een van de uitdagingen met literatuur is dat er een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar is, waardoor het moeilijk kan zijn om relevante literatuur te vinden. AI kan hierbij helpen door geavanceerde zoekalgoritmes te gebruiken om gerichte en relevante literatuur op te sporen. AI kan ook taken voor je doen die een reference manager voor je doet.

Een andere uitdaging is het beheersen van de enorme hoeveelheid gegevens en het synthetiseren van complexe informatie. AI kan je ondersteunen door automatisch samenvattingen te genereren, complexe concepten te vereenvoudigen, artikelen met elkaar te verbinden en zelfs suggesties te doen voor mogelijke onderzoeksvragen.

Ook kan AI ook bijdragen aan het verbeteren van je tekst, AI kan bijvoorbeeld checken of je schrijfstijl consistent is. Ook kan AI aan het peer-reviewproces versnellen door automatisch manuscripten te beoordelen op basis van vooraf bepaalde criteria. Hierdoor kan het publicatieproces efficiënter verlopen.

Hoewel AI geen vervanging is voor de creativiteit en expertise van wetenschappers, kan het een waardevolle aanvulling zijn om bepaalde uitdagingen in het wetenschappelijk schrijfproces aan te pakken.

blank

Benut de kracht van AI in jouw onderzoek: een uitgebreide training

Onze experttraining ‘Kunstmatig intelligenter omgaan met literatuur en beter schrijven voor wetenschappers’ is speciaal ontwikkeld voor wetenschappers en onderzoekers van alle achtergronden en disciplines. Tijdens deze training van één dagdeel leer je hoe je AI kunt integreren in je werk. Wat kun je met AI en tools als ChatGPT en Bing?

De training wordt gegeven door twee specialisten: Floris de Lange leert je alles over AI en de toepassingen voor jouw werk. Drs. Arjenne Louter is trainer en coach voor promovendi en heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van wetenschappers.

Wat ga je leren?

  • Tijdens de training gaan we in op de rol van AI in wetenschappelijk onderzoek en hoe AI kan helpen om onderzoek te verbeteren. Daarbij gaan we ook in op ethiekprivacycopyright en plagiaat.
  • Voor wetenschappers en onderzoekers is het een interessante optie is dat je AI kunt inzetten als sparringpartner. Tijdens de training leer je hoe je met AI tot onderzoeksvragen en -ideeën komt en hypotheses genereert.
  • Veel wetenschappers en onderzoekers gebruiken een reference manager om overzicht te houden over hun literatuur.  Wat kan AI wat een reference manager niet kan?
  • Het vinden van literatuur kan een enorme uitdaging zijn. Hoe kun je AI gebruiken om literatuur te vinden, belangrijke inzichten samen te vatten of zelfs mee te laten denken over je onderzoeksrichting? AI kan je ondersteunen bij het evalueren van de relevantie van artikelen, bij het samenvatten en verbinden van artikelen.
  • Kan AI je ondersteunen bij het interpreteren van data? Tijdens de training krijg je inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden. Welke databronnen zijn geschikt, welke niet?
  • Hoe kun je AI inzetten bij het schrijven? Leer niet alleen hoe je het schrijfproces kunt versnellen, maar ook hoe je je tekst kunt verbeteren. Als deelnemer aan de training krijg je toegang tot een speciaal ontwikkelde chatbot die feedback geeft.
  • Gedurende de training leer je niet alleen wat je wel en niet kunt doen met AI, maar ook hoe je AI op een goede manier integreert in je werk, terwijl je zelf de regie behoudt. We bieden inzichten en praktische tips om ervoor te zorgen dat je je onderzoek en je teksten naar een hoger plan kunt tillen. Na afloop van de training ben je in staat om zelfstandig met AI-tools te werken en kun je de geleerde technieken direct toepassen in je werk.

Deze training is vooral geschikt voor wetenschappers en onderzoekers die nog (vrijwel) niet met AI hebben gewerkt.

hoe kan ai je helpen bij het schrijfproces?

Dit krijg je in de training ‘AI voor wetenschappers en onderzoekers’

Na afloop van de training ben je in staat om zelfstandig met AI te werken en kun je de geleerde technieken met AI direct de volgende dag toepassen in je werk.

  • Praktische training van een dagdeel, waarin je direct aan de slag gaat met AI.
  • Concrete handvatten om AI toe te passen in je werk als wetenschapper en onderzoeker.
  • Verhoogde efficiëntie en nauwkeurigheid in je werkzaamheden. Meer tijd over voor het denkproces.
  • Integratie van AI in je onderzoekswerk.
  • Het slimme deel van je werk blijf je zelf doen, repetitieve en tijdrovende taken besteed je uit aan AI.
  • Na de training direct de volgende werkdag AI inzetten in je werk.

Wat is je investering?

Je investering voor deze training is €200 excl. btw. Bij deze training betaal je – in tegenstelling tot bij mijn andere trainingen – btw. Dat heeft te maken met de samenwerking met AI Ninja.

Als je toe gaat passen wat je leert in deze training, ga je veel tijd besparen, hoe fijn is dat! Bovendien zal je werk verbeteren.

De plaatsen voor deze training zijn beperkt, dus schrijf je vlot in. Je kunt je direct aanmelden. Ontdek hoe AI jou kan helpen om je werk naar een hoger niveau te tillen.

blank

Wat heb je nodig?

In de live training hebben we een vlot tempo, om je zoveel mogelijk te leren in een middag. Ervaring met AI of tools als ChatGPT of Bing is niet nodig. We gaan er uiteraard vanuit dat je met een computer om kunt gaan.

Tijdens de training werk je vanuit je eigen kantoor of huis, op je eigen computer of laptop. Een tablet kan wel, maar is minder geschikt. Een mobiele telefoon is over het algemeen niet geschikt om op te werken.

Om deel te kunnen nemen aan de training, moet je vooraf zelf een account nemen op een handige AI-tool. Bij je inschrijving voor de training leggen we je precies uit hoe je dat doet.

Het is handig als je een aantal kernartikelen over je onderzoek bij de hand hebt en eventueel data die je hebt verzameld.  Het maakt niet uit in welk format je data is.

De training wordt gegeven in het Nederlands, tenzij er Engelssprekende deelnemers zijn. In dat geval wordt de training in het Engels gegeven en gaan we er vanuit dat alle deelnemers instructies in het Engels kunnen volgen. Het schrijfwerk dat je tijdens de training zelf maakt, mag ook in een andere taal zijn. Het is altijd mogelijk om in het Nederlands vragen te stellen.

 

Heb je nog vragen of wil je een in-company training boeken voor je hele team, afdeling, onderzoeksgroep, faculteit of universiteit? Dat kan, neem contact met ons op voor meer details. 

blank